Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zúfalá matka: Kvôli škôlke prídem o strechu nad hlavou
Zdielať na

Zúfalá matka: Kvôli škôlke prídem o strechu nad hlavou

VEĽKÝ CETÍN / Pani Anna z Veľkého Cetína v okrese Nitra zrejme príde o prácu, alebo jej syn skončí v detskom domove. To všetko iba pre materskú školu. 3-ročného Dominika totiž nechcú prijať na celý deň. Riaditeľka tvrdí, že poradovník nepustí. Osamelá matka však vytrvale prosí o výnimku...

V škôlke len predpoludním

"Keď prídem o prácu automaticky prídem o bývanie," vysvetľuje Dominikova matka Anna. Vzápätí dodáva jej malý syn: "Nechcem ísť do detského domova." Pani Anna sa ocitla v zúfalej situácii. S deťmi žije sama a po materskej nastúpila do práce. 3-ročného Dominika však zobrali do škôlky iba na dopoludnie. S čím pri zápise nerátala. "Toto je nonsens. Na 4 hodiny to sa mi neoplatí," dodáva pani Anna.

Žene pomáha aj 73-ročná mama. Tá má ale problém s nohami, chodiť hore dole s malým dieťaťom jednoducho nevládze. "Ledva ho zoberie a potom hu musí doniesť," dodáva pani Anna.

Chýbajú peniaze

Riaditeľka materskej školy tvrdí, že mamičke by chcel pomôcť, ale nemôže. Počty detí v triede totiž nepustia. "Najskôr sa berie predškolský vek a potom postupne deti od 5-tich rokov až po najmladšie deti," uviedla riaditeľka škôlky Lucia Vargová. Triedy majú byť preplnené staršími deťmi. Aj jedno dieťa navyše by znamenalo prijať ďalšiu učiteľku. Chýbajú však peniaze.

Kapacity nepustia a počet detí určuje zákon. Ak ale riaditeľka škôlky pre Dominika miesto našla a nachádza sa už na zozname prijatých detí, podľa hovorcu ministerstva školstva by matke mali vyhovieť.

Ministerstvo tvrdí opak

"Materská škola musí prihliadať na potreby rodičov. Jednej časti rodičov vyhovuje poldenné vzdelávanie, druhej časti vyhovuje celodenné vzdelávanie. Najdôležitejšia je dohoda," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Pre pani Annu ale existujú iba dve možnosti. Materská škola na celý deň, alebo výpoveď v práci. Potom by zostala s deťmi na ulici. " Z čoho potom zaplatím 320 eur nájomné?" pýta sa pani Anna.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy