Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Svorka vlkov zaútočila na farmu. Zanechala krvavú spúšť
Zdielať na

Svorka vlkov zaútočila na farmu. Zanechala krvavú spúšť

LADOMIROVÁ / Väčšina z nás videla vlka maximálne v ZOO alebo vo filme. V obci Ladomirová pri Svidníku by si to s nami radi vymenili. Na farme hovädzieho dobytka urobili poriadny rozruch. V stredu nadránom zaútočili na kravy a farmárovi napáchali obrovské škody.

Škoda 7 000 eur

Svorka vlkov sa pod rúškom tmy priblížila ku kravám z lesa. Stádo si vlky starostlivo vyhliadli a potom začalo nekontrolovateľné besnenie. Farmár sa ráno po príchode na pole nestačil diviť. Po lúke postupne nachádzal čerstvo roztrhaný dobytok.

"Vlky zaútočili na prednú  aj zadnú nohu teľaťa. Vidieť čerstvé tržné rany. Vlky zabili 5 teliat, 2 kravy a jedného býka. Predpokladaná škoda je 7 000 eur. Sú to všetko zvieratá z čistokrvných chovov." hovorí farmár Jozef Žák.

Poľovníci majú zviazané ruky

Všade po okolí je množstvo krvi. Sú tu zjavné stopy po zápase. Spolu z poľovníkom sme sa vybrali po vlčích stopách. Už po niekoľkých metroch, sme na neďalekej čistinke skutočne našli ďalšie strhnuté a na kosť ohlodané torzo teľaťa.

"Na tomto zvierati vidíme útok po vlkovi. Sú tu jasné znaky po zuboch." vysvetľuje poľovník Marián Babej. Poľovníci však majú zviazané ruky. Slovenská legislatíva v tomto období nedovoľuje lov vlka. Predátora od útoku neodradila ani elektrická ohrada, ktoré je okolo poľa.

Nevedia, čo si počnú

Poniektoré kravy sa vlčej svorke dokázali vymaniť, ale ostali ťažko zranené. "V okolí monitorujeme výskyt svorky. Predpokladáme, že dospelý pár vlkov učí loviť mláďatá," dodáva poľovník. "Vlk zato nemôže, že loví hospodárske zvieratá. Je to jeho prirodzená potrava," povedal Kamil Soóš z lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. Farmár teraz nevie, ako si s touto svorkou v budúcnosti poradia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články