Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Amnesty International: Slovensko diskriminuje rómske deti
Zdielať na

Amnesty International: Slovensko diskriminuje rómske deti

BRATISLAVA / Slovenské úrady nijak neriešia pokračujúcu diskrimináciu rómskych detí v prístupe ku vzdelaniu. Tisíce malých Rómov zamierili na začiatku nového školského roka opäť do zvláštnych škôl, kde sa im nedostáva taký prístup ku vzdelaniu ako väčšinovej populácii. To si aspoň myslí medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

Dialo sa tak aj v minulosti

Podľa minuloročnej správy OSN bolo 43 percent rómskych detí, ktoré navštevovali bežné školy, umiestnených do oddelených tried. Podobná prax podľa AI pokračuje i v novom školskom roku. "Je najvyšší čas, aby slovenské úrady ukončili túto segregačnú prax vo vzdelávaní a uznali svoju zodpovednosť za zaistenie rovnakého prístupu ku kvalitnému vzdelávaniu pre všetky deti v krajine. V opačnom prípade budú životy týchto detí navždy poznamenané...," uviedla zástupkyňa riaditeľa AI pre Európu Jezerca Tiganiová.

AI: Úrady sa málo snažia

Prešovský súd označil v minulom školskom roku rómske triedy v Šarišských Michaľanoch za nezákonné. Podľa verdiktu súdu porušujú tieto triedy zákony proti diskriminácii, preto ich škola musela zrušiť. Podľa AI by úrady mali tejto škole pomôcť, aby deti iných etických príslušností takto neoddeľovali.

"To povzbudí ostatné školy k tomu, aby skončili s oddeľovaním detí založenom na etnickej príslušnosti. Zároveň tým vyšleme signál zvyšku spoločnosti, že etnickú segregáciu nebudeme tolerovať," povedala Tiganiová.

Slovensko v máji kritizoval i Výbor pre ekonomické, sociálne a kultúrne práva OSN za to, že nedokázalo zakročiť proti diskriminácii Rómov v prístupe ku vzdelaniu. Príkladom bola základná škola v Levoči,v ktorej boli v roku 2011 na žiadosť nerómskych rodičov zriadené čisto rómske triedy.

Na základnej škole v Medzilaborciach nesmú rómske deti obedovať v školskej jedálni spolu s ostatnými. Rodičom dotknutých detí sa t, pochopiteľne, nepáči. Rodičom ostatných detí sa zasa nepáči, že by sa takáto segregácia mala zrušiť. VIAC VO VIDEU. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články