Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Začal sa školský rok. Pozrite sa, aké zmeny prináša
Zdielať na

Začal sa školský rok. Pozrite sa, aké zmeny prináša

BRATISLAVA / Opäť sa rozbehol kolotoč školských povinností - školy otvorilii svoje brány. Do lavíc základných a stredných škôl zasadlo spolu približne 690 000 žiakov, z toho 54 000 prváčikov. Pre niekoho bol prvý deň radostný, ale niektoré deti si aj poplakali. Tak ako každý rok, aj teraz čakajú na základné školy viaceré zmeny.

Niektorí sa tešili, iní si aj poplakali

Po dvoch mesiacoch voľna sa nie každému vstavalo ľahko - učenie, pravidelný režim, úlohy a krúžky -  u tých najmenších sa prvý deň v škole nezaobišiel bez slzičiek.

Nový školský rok sa začal slávnostným privítaním malých prváčikov. "Teším sa na to, ako sa budeme učiť písať a budeme s kamarátmi," hovorí jeden z prváčikov.

Obavy v kútiku duše majú aj rodičia, ktorí svoje deti odprevadili do školy po prvý raz. "Budeme sa snažiť to zvládnuť, aj keď tých povinností bude viac," povedal jeden z rodičov.

Viac žiakov v triedach, testovanie piatakov

V novom školskom roku čaká na základné školy niekoľko zmien. Počet žiakov v triedach sa môže oproti školskému zákonu navýšiť o troch. Piatakov čaká už v novembri pilotné testovanie z vyučovacieho jazyka a matematiky. Po prázdninách by sa mali deti čím skôr sústrediť na školu.

Pre stredné školy bol dnešný deň viac-menej organizačný. Po pár hodinách mohli ísť všetci domov. Žiaci si vypočuli hymnu, príhovor riaditeľa a tí, ktorí prišli na stredné školy zo základných škôl, sa dozvedeli, ako bude prebiehať štúdium.

Podľa ministerstva školstva pribudlo do lavíc stredných škôl približne 51 500 prvákov. Celkovo na stredných školách študuje 230 000 ľudí. Zatiaľ ale nevieme, koľko pribudne vysokoškolákov.

Čaplovič: Učitelia patríte do neba

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič otváral tento rok školský rok v obci Raková a Stará Bystrica na Kysuciach. Priznal, že učitelia nie sú dostatočne ocenení a prisľúbil im, že do roku 2016 zabezpečí, aby ich platy dosiahli 1,2 násobok priemernej mzdy na Slovensku. Verí, že po rozhovoroch s ministrom financií a premiérom je táto vízia reálna.

"Učitelia, patríte do neba, ďakujem vám za vašu nedocenenú prácu, za to, čo v týchto ťažkých časoch robíte pre naše deti," povedal Čaplovič na základnej škole v Rakovej. Minister si popritom obzrel aj zrekonštruovanú telocvičňu a triedy a prisľúbil pomoc pri dokončení opráv. Trom triedam prváčikov rozdal balíčky so zošitom, pravítkom a ceruzkami.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy