Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Internet zabíja písané písmo. Zanikne?
Zdielať na

Internet zabíja písané písmo. Zanikne?

BRATISLAVA / Písané písmo sa vplyvom počítačov, mobilov či používania paličkového písma na úradoch pomaly vytráca z nášho života. Veď si len skúste spomenúť, kedy ste naposledy písali písaným písmom. V niektorých školách v Česku, dokonca učia deti písať len tlačeným písmom.

Zabúdame písať rukou

Veľké S, F a Q, na počítači žiadny problém, čo tak ale na papieri s perom v ruke? "Veľké? S tým mám celkom problém," priznala sa naša kolegyňa, redaktorka Mirka Štrbáková- Urbanovičová. "Veľke pisané S neriešim," dodal s úsmevom moderátor TV JOJ, Michal Farkašovský. Problém s písaným písmom mali aj oslovení ľudia na ulici.

Nielen v načej redakcii teda vzniká otázka, je písané písmo dnes ešte vôbec využívané a má zmysel učiť ho aj iné, ďalšie generácie?

Zmeny v školách zatiaľ nechystajú

"Písanie je predovšetkým systémom cvikov na zlepšenie jemnej motoriky zápästia a prstov. Tlačené písmená kladú na jemnú motoriku podstatne menšie nároky," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

O zmene v našich školách zatiaľ neuvažujú, i keď z výsledkov zo zavedenia nového typu písma v susednej Českej republike, vraj čo- to čerpať určite budú.

Písané písmo veľa vypovie

"V Česku takáto snaha už vznikla, aby sa žiaci učili nový typ písma. Ministerstvo školstva bude zatiaľ tento projekt sledovať, ako dopadne v Českej republike," dodal Kaliňák.

"Čo sa týka grafológie, či posudzovania písma psychológmi, je to trošku komplikovanejšia problematika. Tam nejde o to, či je to písané alebo tlačené písmo, ale dôležitý je obsah ktorý tam je. Ako človek rozloží text na papieri, aký má sklon, riadkovanie,"
vysvetľuje psychológ Karol Kleinmann. Jedno je však už isté.  V Českej republike deti s najrôznejšími poruchami, používajú len tlačené písmo a učí sa im vraj ľahšie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy