Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dobrá správa! V Prešove má získať prácu 450 ľudí
Zdielať na

Dobrá správa! V Prešove má získať prácu 450 ľudí

PREŠOV / Aj Španieli pociťujú krízu a nezamestnanosť, no v ťažkých časoch sú niektoré ich firmy pripravené pomôcť našim zaostalejším regiónom. Firma z juhu Európy, ktorá robí odliatky pre automobilový priemysel, chce v Prešove postaviť závod a zamestnať stovky Slovákov. Investorov lákajú naše priemyselné parky, finančné stimuly a lacná pracovná sila. V Prešove sa v posledných rokoch podarilo vytvoriť viac ako dve tisíc pracovných miest. Pri pohľade na rady pred úradmi práce je to však stále veľmi málo.

Investor očkáva podporu mesta i štátu

"V máji roku 2015 by sme chceli stlačiť zelený gombík a spustiť fabriku," hovorí generálny riaditeľ investora Josep Maria Moguera. Takéto správa majú na východe Slovenska cenu zlata. Okolité regióny totiž dlhodobo zápasia s nezamestnanosťou.

Španielsky investor má vízie za desiatky miliónov, no čaká podporu mesta a štátu. Potrebuje pozemky, nelacnú elektrickú prípojku a očakáva i finančné stimuly.

Šarišania ani nie sú prekvapení, že do ich regiónu prichádza firma z juhu Európy, kde taktiež pociťujú dôsledky krízy i to, čo je to nezamestnanosť. "Španieli nebudú robiť za také peniaze ako my," myslí si jeden z oslovených.

Investor si pochvaľuje slovenský dobre rozvinutý automobilový priemysel. Má tu nemálo  odberateľov, ku ktorým by mohol mať bližšie a očakáva úsporu na dovoze. Lacná pracovná sila vraj taký význam pri rozhodovaní nemala.

Stále tu hľadá prácu 15 000 ľudí

Na prácu čaká v okolí Prešova viac ako 15 000 ľudí. V o 20 kilometrov vzdialenejšom Sabinove je to ešte horšie. Presne tri voľné pracovné ponuky. "Napriek tomu, že došlo k poklesu evidovanej miery nezamestnanosti, je táto miera nezamestnanosti v Sabinovskom okrese stále nad 24 percent," hovorí hovorkyňa ÚPSVaR v Prešove Štefánia Kocianová.

Memorandum je podpísané na ťahu sú ďalší hráči. Španielsky investor otvorene priznáva, že aj keď je Prešov pre nich prioritou, v hre sú Maďarsko, či Rumunsko. "Je lepšie podporiť takúto investíciu ako vyplácať dávky z úradu práce," vraví primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy