Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Dávky v hmotnej núdzi nebudú zadarmo, odkazuje ministerstvo
Zdielať na

Dávky v hmotnej núdzi nebudú zadarmo, odkazuje ministerstvo

BRATISLAVA / Poberáte dávky v hmotnej núdzi? Po novom si ich budete musieť odpracovať! Navrhuje to ministerstvo práce, ktoré vraj už nechce rozdávať nič zadarmo. A tí, ktorí sa do verejnoprospešných prác nebudú chcieť zapojiť, vraj môžu na dávku zabudnúť. Na zmenu sa tešia aj podaktorí starostovia. Tvrdia, že práce majú pre poberateľov dávok viac ako dosť.

Minulý rok poberalo dávky 186 000 ľudí

"Chceme len, aby si aspoň minimálnym spôsobom odpracovali tie dávky, ktoré dostávajú a budú dostávať aj naďalej," hovorí hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. 

Starostovia si povedia, čo je treba urobiť a koordinátor bude rozdávať úlohy. Jedny budú zametať, druhí kopať a ďalší zas hrabať lístie. Napríklad len minulý mesiac poberalo dávky v hmotnej núdzi takmer 186 000 ľudí.

"Suma, ktorá bola spolu v rámci tejto dávky vyplatená týmto osobám presahuje o niečo 24,5 milióna eur," hovorí hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman.

Treba odrobiť aspoň 32 hodín mesačne

Poberateľmi dávky v hmotnej núdzi sú všetci tí, ktorí si na seba nedokážu zarobiť, mesačne majú menej ako je životné minimum, teda približne 198 eur. No a k základnej dávke, čo je asi 60 eur, sa potom pripočítavajú ďalšie príplatky. Na to, ale aby ste peniaze po novom dostali si budete musieť odrobiť aspoň 32 hodín mesačne.

Starostovia obcí hovoria - práce je dosť. "Neviem, či je to tak v každej dedine, ale u nás určite," hovorí starosta Kolačkova Ján Horanský. 

Novela o dávkach v hmotnej núdzi je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Parlament by sa ňou mal zaoberať na jeseň a platiť by mala začať od budúceho roka.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy