Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Chcete si skrášliť okolie paneláku? Takto pomôže samospráva
Zdielať na

Chcete si skrášliť okolie paneláku? Takto pomôže samospráva

BRATISLAVA / Sídliská nemusia byť iba povestnými betónovými džungľami. Aj okolie paneláka môže byť zelené a pekné. Ak si chcete vysadiť pred domom kvety, či stromy, skúste sa obrátiť na svoju mestskú časť. Mohla by vám všetko potrebné nakúpiť.

So zanedbaným miestom veľké plány

So zanedbaným miestom, ktoré kedysi slúžilo ako detské ihrisko majú miestni obyvatelia veľké plány. Chcú ho premeniť na oázu pokoja a oddychu. "Chceme tu posadiť stromy, každý chce žiť v peknom prostredí," hovorí obyvateľka Petržalky.

Namiesto betónových ohrád umiestnia lavičky, vysadia nový trávnik a živé ploty. So skrášľovaním okolia už majú miestni svoje skúsenosti. Zobrali do rúl lopaty a rýle a pred domom vysadili kvety.

Samospráva vie pomôcť

Všetko však stojí peniaze. Nákup rastlín či zeminy na pozem pred vašim panelákom nemusí ísť vždy z vášho vrecka. Náklady môže zaplatiť mestská časť. "Dokážeme im to kúpiť, doviesť, zaplatiť," uviedla hovorkyňa Petržalky Michaela Platzmerová.

Stačí podať žiadosť na odbor životného prostredia v mieste bydliska. Úradníci preskúmajú terén, zistia, kadiaľ vedú inžinierske siete,  poradia a výsadba sa môže začať. "Nepreplácame fotnánky a plotíky, ale vieme kúpiť rastliny aj zem," dodala Platzmerová.

Rovnaká podpora dobrovoľníkov, ktorí chcú žiť v krajšom prostredí,  s množstvom zelene a či upraveným trávnikom funguje aj v iných mestách. "Ľudia chcú žiť kultúrne, väčšinou keď zatepľujú. Potom aj sadia," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy