Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Stovky mŕtvych rýb a desiatky rakov plávali nehybne v potoku
Zdielať na

Stovky mŕtvych rýb a desiatky rakov plávali nehybne v potoku

SNINA / Panika a strach zachvátili obyvateľov Sniny. V riečke Pčolinka totiž našli otrávené ryby a raky. Uhynuté zvieratá plávali po hladine. Vo štvrtok sa tento otrasný pohľad naskytol pánu Vladimírovi. Ešte v stredu tam vraj pozoroval raky a tešil sa, že do potoka sa konečne vrátil život. Inšpekcia životného prostredia už prešetruje, čo mohlo vodu znečistiť.

Z potoka polievajú aj svoje záhrady

Stovky mŕtvych rýb a desiatky rakov plávali nehybne po hladine potoka neďaleko Sniny. Ľudia sú šokovaní, rybári vravia, niekto ich otrávil. "Keď som tu prišiel  som bol zhrozený z toho, že ryby sú vyslovene hore bruchom," hovorí obyvateľ Sniny.

"Je to na úseku zhruba kilometer, kilometer a pol," upresňuje Hubert Bogner z Rybárskej stráže Snina. Pán Vladimír našiel uhynuté zvieratá vo štvrtok ráno. Vystrašilo ho to, pretože vodou z tohto potoka zalieva záhradu, v ktorej pestuje zeleninu.

Látku ktorá mala znečistiť potok, odobrali na rozbor

"Chceli sme aj dnes polievať, hlavne tento týždeň, keď sú také suchoty. Neviem teraz, či polievať, či nepolievať, čo v tom je?" dodal pán Vladimír.

"Sme zistili otravu rýb, osádka rýb je tu pstruh, mrenica a jalec. No a zisťujeme pôvod, odkiaľ to môže vytekať," dodal Hubert Bogner. Viac ako hodinu hľadali pracovníci povodia, rybárska stráž aj policajti po okolí zdroj znečistenia. Našli tento priepust, z ktorého vytekala neznáma látka.

"Slovenská inšpekcia životného prostredia, konkrétne Inšpektorát ŽP v Košiciach sa týmto prípadom zaoberá," upresnil Michal Štefanek, hovorca Slovenskej inšpekcie Životného prostredia. Podľa skúseného rybára sa čosi také stáva, keď sú extrémne vysoké teploty. Avšak tentoraz vraj ide o niečo úplne iné.

Uhynuli aj vzácne raky

"Stáva sa, že keď je nízky stav vody, tak nám hynú ryby ale teraz to nepripadá v úvahu, to je jedine otrava," dodáva pán z rybárskej stráže Snina. Okrem rýb uhynuli v potoku aj desiatky rakov riečnych, ktoré sú celoročne zákonom chránené. Spoločenská hodnota jedného je 66 eur. "Výsledky prešetrovania budú známe v nasledujúcich dňoch," povedal hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ilustračná foto

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy