Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zákon nestanovuje, koľko plavčíkov musí byť pri jazerách
Zdielať na

Zákon nestanovuje, koľko plavčíkov musí byť pri jazerách

BRATISLAVA / Pri každom bazéne by mal stáť jeden plavčík. Ak to tak nie je ide o porušenie zákona a pokuty sú vo výške od 165 eur až do 16 000 eur.

Pri bazénoch platia presné pravidlá

Plavčíci vedia, ako zachrániť topiaceho sa človeka. "Treba ho chytiť pod krk, ale nie príliš, aby sa nepridusil, lebo, keď príliš zakloníme, môže mu vpadnúť jazyk, položíme mu hlavu na rameno a plávame zboku, aby sa neprevrátil tvárou do vody," hovorí plavčíčka. Horšie sú už na tom bežní ľudia.

"V zmysle legislatívy prevádzkovateľ musí zabezpečiť plavčíkov na kúpaliskách. To znamená, pri neplaveckom bazéne musí byť aspoň jeden plavčík. Čo sa týka bazénu do 25 metrov, takisto jeden plavčík, pri bazéne nad 25 aspoň dvaja. Pri vodných atrakciách takisto musí byť zabezpečený aspoň jeden plavčík," doplnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Koľko plavčíkov musí byť pri jazerách?

V slovenskej legislatíve sa presne píše, koľko plavčíkov musí byť na meter štvorcový na kúpalisku. No napriek tomu, že jazerá sú oveľa väčšie a rizikovejšie, pravidlá nie sú.

"Čo sa týka väčších plôch, tam musí prevádzkovateľ zabezpečiť dostatočný počet plavčíkov. Nie je to limitované," dodáva Skalická.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

plavčík_mostík_bazén

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy