Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Matovič chystá protestnú stanovačku na Ficovej vinici
Zdielať na

Matovič chystá protestnú stanovačku na Ficovej vinici

BRATISLAVA / Poslanci v Parlamente dnes riešia novelu zákona o významnýcgh investíciách. Podľa predkladateľov zo Smeru sa novelou zefektívni príprava a realizácia veľkých investícií na Slovensku. Podľa opozície však v skutočnosti za tým skrýva vyvlastňovanie pozemkov od ľudí.

Chcú zmeniť aj stavebný zákon

Do teraz sa za významnú investíciu považovala stavba alebo projekt za 33 miliónov eur. V novele chce trojica zákonodarcov Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb.

Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur. Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude musieť stavbu schvaľovať mesto v ktorom sa bude stavať. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

Opozícii sa to nepáči, vravia o vyvlastňovaní

"Primátori a starostovia za Smer-SD, ktorí sedíte v parlamente, kolegovia zo strany vám berú právomoci pri výstavbe významných investícii, vyjadrite sa k tomu," takto vyzvali členov vládnej strany opozičný poslanci.

O kompetencie ich má podľa opozície obrať novela zákona týkajúca sa významných investícií. Zsolt Simon z Mosta-Hída sa vyjadril, že je zvedavý ako sa budú správať, keď bude chcieť vláda stavať v ich meste kasíno alebo ropovod. 

Matovič chce stanovať na Ficovom pozemku

Líder OĽaNO Igor Matovič organizuje protestnú stanovačku vo vinici premiéra Roberta Fica zo soboty (22.6.) na nedeľu (23.6.). Chce tak vyjadriť nespokojnosť s návrhom novely zákona týkajúcej sa významných investícií. Tá podľa neho umožní vláde vyvlastniť ľuďom pozemky proti ich vôli, pretože tam má byť významná investícia. Predsedovi vlády chce teda ukázať dôsledky tejto právnej normy.

"Páchate veľmi veľké zlo najmä nad kompetenciami obcí a na ľuďoch, ktorí vlastnia pozemky," odkázal Matovič.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy