Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Núdzové zásoby ropy má spravovať nová agentúra
Zdielať na

Núdzové zásoby ropy má spravovať nová agentúra

BRATISLAVA / Núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov by mala spravovať nová agentúra. S jej zriadením počíta návrh novely zákona o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov, o ktorej poslanci diskutujú na úvod druhého rokovacieho dňa 21. schôdza Národnej rady (NR) SR.

Štát počíta so ziskom miliónov eur

Agentúru má založiť vo forme záujmového združenia právnických osôb Správa štátnych hmotných rezerv, prípadne právnická osoba, v ktorej má táto organizácia majetkovú účasť a ktorá je pod priamou alebo nepriamou kontrolou štátu. "Predpokladá sa, že agentúru založí spoločný podnik správy rezerv a spoločnosti Transpetrol, ktorý vznikne za účelom agregovania skladovacích kapacít," konštatuje materiál z dielne ministerstva financií.

Dôvodom na takúto zmenu je, že súčasný model správy núdzových zásob nadmerne zaťažuje štátny rozpočet. "Vynaložené náklady na zabezpečenie núdzových zásob je možné vnímať ako "zmrazené", pretože tieto finančné prostriedky nie je možné použiť na realizáciu rozvojových zámerov vlády SR," upozorňuje rezort v dôvodovej správe. Odhaduje, že presunom núdzových zásob na špecializovanú agentúru by mohol štát do roku 2016 získať dodatočných 480 miliónov eur, z toho 320 miliónov eur už v budúcom roku.

Opozícia novelu kritizuje

Opozícia novelu kritizuje, keďže v nej v nej vidí pripravovanú privatizáciu núdzových zásob ropy. "Pripravili ste si legislatívnu pôdu na privatizáciu zásob ropy a ropných výrobkov. Ja proti privatizácii nič nemám, rád by som vás za to pochválil, akurát je potrebné pomenovať veci pravým menom," vyhlásil exminister hospodárstva Juraj Miškov (nezaradený) ešte v utorok (18. 6.), keď sa diskusia o právnej norme začala.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Parlament_Národná rada_Slovensko_poslanci_ilustračná

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy