Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vojaci mali zneužívať príspevky na bývanie
Zdielať na

Vojaci mali zneužívať príspevky na bývanie

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany podáva na svojich vlastných trestné oznámenia. Tvrdí to zdroj televízie JOJ. Je to profesionálny vojak, ktorý chce zostať v anonymite. Ministerstvo obrany tieto tvrdenia poprelo. Trestné oznámenia sa týkajú príspevkov na bývanie.

V niektorých prípadoch si vojaci roky žili pokojne. Až si jedného dňa našli v schránke odkaz od polície - ste obvinení! "Podľa mňa sa to týka asi 200 vojakov," tvrdí profesionálny vojak, ktorý nechce byť menovaný.

O čo vlastne ide? Náš zdroj býva v obecnom byte. Podľa názoru polície mu teda zákon neumožňuje poberať príspevok na bývanie. Keby býval v súkromnom byte a nie v obecnom, bolo by to iné. S tým ale vojak nesúhlasí: "Ja si myslím, že mám rovnaký nárok na ten príspevok, ako ostatní!"

Ministerstvo obrany má však iný názor

"Subvenčného podvodu sa vojaci dopúšťajú vtedy, keď poberajú príspevok na bývanie v plnej výške, pričom zákon im to neumožňuje, " tvrdí Martina Balleková, hovorkyňa hovorkyňa Ministerstva obrany SR.
Ministerstvo podľa oficiálnych vyjadrení žiadne hromadné trestné oznámenia nepodalo. "Evidujeme 32 prípadov za roky 2012 a 2013," konštatuje Martina Balleková.

Papierová vojna sa ešte nekončí

Verzia nášho zdroja je takáto: To, či vojak poberá príspevok na bývanie oprávnene, začala šetriť vojenská polícia. Tá to posunula policajnému zboru. Policajt vojaka obvinil. Od vojaka tak ministerstvo pýtalo peniaze za celé roky späť. Lenže, prokurátor to zmietol zo stola a policajtovi to vrátil na došetrenie. Ministerstvo tak vojakovi peniaze vrátilo späť. Vyšetrovanie však trvá, a tak vojak odovzdal služobný preukaz a dostáva polovicu z platu. Má dve maloleté deti. "Nemôžete sa nikde zamestnať a máte uživiť rodinu. Dovtedy, kým sa neskončí vyšetrovanie!," rozhorčene dodáva profesionálny vojak.

Papierový súboj sa však nekončí. Ak polícia na druhý pokus uspeje, vec sa dostane na súd. Tam si už veria obidve strany rovnako!

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy