Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vojaci a policajti pôjdu do dôchodku o 10 rokov neskôr!
Zdielať na

Vojaci a policajti pôjdu do dôchodku o 10 rokov neskôr!

Dnes prišli naši ministri prvýkrát v tomto roku do práce. Po trojtýždňovej prestávke zasadala vláda. Nebolo to však iba o zdvorilostnom želaní si "všetkého dobrého do Nového roka". Ministri stihli schváliť aj zmeny vo výsluhových dôchodkoch vojakov a policajtov, či nové pravidlá vo verejnom obstarávaní.

Ministri dnes hovorili o viacerých témach. Medzi najdôležitejšie patria zmeny vo výsluhových dôchodkoch vojakov a policajtov. Na ich získanie už budú musieť slúžiť dlhšie, teda nie 15, ale až 25 rokov.

Zmeny vo verejnom obstarávaní

Najviac diskutovanou témou bol Zákon o verejnom obstarávaní. Minister vnútra Robert Kaliňák hovoril o konkrétnych zmenách, ktoré by mali rozšíriť zverejňovacie povinnosti. Zverejňované by nemali byť iba zmluvy a dodatky, ale aj celý priebeh zákazky, vrátane preberacích protokolov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter hovoril o staro-novom príspevku na udržanie pracovných miest a minister dopravy Ján Počiatek o zmenách v príspevkoch poskytovaných zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Po novom by o tieto príspevky mohli žiadať aj právnické osoby, ktoré nie sú obcou, alebo vyšším územným celkom.

Prezident má podporu Smeru

Premiér Robert Fico neobišiel ani tému nevymenovanie Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. Zdôraznil, že poslanci Smeru sa rozhodne nehodlajú podpísať pod odvolanie prezidenta, ktoré momentálne iniciuje v parlamente opozícia.

Trvalý pobyt budú môcť získať aj cudzinci s azylom

Služby hraničnej a služby cudzineckej polície sa zlúčia do jednej služby Hraničnej a cudzineckej polície. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov. Podľa nej budú môcť dlhodobý pobyt na Slovensku získať aj cudzinci z krajín mimo Európskej únie, ktorým štát udelil azyl alebo poskytol doplnkovú ochranu. Schválené zmeny v zákone budú účinné od 1. mája.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy