Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na alkohol zabudnite, odkazuje armáda vojakom
Zdielať na

Na alkohol zabudnite, odkazuje armáda vojakom

BRATISLAVA / O mesačný 1 300 - eurový výsluhový dôchodok pravdepodobne príde vysoký vojenský dôstojník, o ktorom sme hovorili už v utorok. S alkoholom v dychu ho nachytala hliadka vojenskej polície priamo v jeho kancelárii. O vojenskej kariére dlhoročného plukovníka rozhodnú zrejme do konca týždňa. Práve pre alkohol vlani prišlo o prácu v Ozbrojených zložkách 23 vojakov.

Som si vedomý tejto chyby

"Každý človek v živote urobí nejakú tú chybu, hold mne sa tiež po dlhých rokoch prihodila táto chyba. Som si vedomý tejto chyby a som si vedomý aj následkov, ktoré budem musieť znášať," povedal veliteľ Veliteľstva posádky plk. Ján Burda.

Ako u obyčajného vojaka, tak aj u vysokého vojenského dôstojníka platí tento zákon rovnako. V prípade alkoholického prehrešku môže prísť o celý výsluhový dôchodok. A ten v tomto prípade rozhodne nie je malý.

Tento rok prepustili už 5 vojakov

Podľa našich prepočtov by mal profesionálny vojak, s hodnosťou plukovníka, ktorý odslúžil v slovenských Ozbrojených silách vyše 30 rokov, do výslužby odísť s takmer 30-tisícovým odstupným. Navyše do konca života poberať mesačne 1 300- eurový výsluhový dôchodok.

U vojakov je zákon oveľa prísnejší ako bežných civilných povolaniach. A to bez rozdielu. Či sú v kancelárii, alebo za volantom služobného auta. Práve pre alkohol za celý minulý rok prišlo o prácu v Ozbrojených silách  23 vojakov. Prepúšťalo sa už aj tento rok. "V súvislosti s činmi vykonanými pod vplyvom alkoholu sme v tomto roku prepustili 5 profesionálnych vojakov," informuje hovorca OS SR Milan Vanga.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy