Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vojenský funkcionár nafúkal, príde o prácu?
Zdielať na

Vojenský funkcionár nafúkal, príde o prácu?

BRATISLAVA / O prácu zrejme v najbližších dňoch príde vysoký vojenský dôstojník. Veliteľa Veľiteľstva posádky Bratislava priamo v úrade prichytili pod vplyvom alkoholu. Informácie sa počas dňa rôznili. Nakoniec to potvrdili aj nadriadení dlhoročného veliaceho dôstojníka, dokonca aj on sám.

Mal nafúkať 0,7 promile

Vysokého vojenského dôstojníka Jána Burdu mala zastaviť ešte v piatok pri odchode z práce hliadka vojenskej polície. Tá mu mala dať "fúkať" a práve dychovou skúškou mu mali zistiť alkohol v krvi. Podľa našich informácií malo ísť o hodnotu asi 0,7 promile.

Také boli prvé informácie o alkoholickom excese dlhoročného profesionálneho vojaka. Až neskôr vyšlo na povrch, že vojenskí policajti prekvapili plukovníka priamo v kancelárii - tesne pred obedom.

Prípad rieši vojenská polícia

"V súčasnosti rieši tento prípad vojenská polícia ako podozrenie z priestupku. " potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky Martina Balleková.

Plukovník Ján Burda, ktorý je podľa oficiálnych zdrojov vo veliacich vojenských funkciách od roku 1986, chcel o incidente otvorene hovoriť. Kým sme sa však stretli, otvorený rozhovor sa pred kamerou zmenil na strohé vyjadrenie.

"Každý človek v živote urobí nejakú tú chybu, hold mne sa tiež po dlhých rokoch prihodila táto chyba. Som si vedomí tejto chyby a som si vedomí aj následkov, ktoré budem musieť znášať," povedal na kameru veliteľ Veliteľstva posádky plk. Ján Burda.

Ako pre bežných vojakov, tak aj pre vysokých vojenských dôstojníkov platia rovnaké pravidlá a v tomto prípade, že ide o armádu, sú tieto pravidlá oveľa tvrdšie.

"Požívanie alkoholických nápojov počas výkonu v štátnej službe je hrubým porušením pracovnej disciplíny a končí prepustením. Posielame vojaka do civilu," vysvetľuje Burda.

Táto zásada platí a už neraz aj platila pre obyčajných rádových profesionálov. Ozbrojené sily však tvrdia, že výnimkou nie sú ani veliaci dôstojníci. "Zákon platí pre všetkých úplne rovnako," doplnil Burda.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy