Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Poslanci schválili prísnejšie sankcie pre zdravotníkov
Zdielať na

Poslanci schválili prísnejšie sankcie pre zdravotníkov

BRATISLAVA / Zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec Smeru-SD Jozef Valocký, plénum návrh odobrilo.

Návrh sa zdravotníkom nepáči

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Poslanci OĽaNO sa pokúsili zaradiť zdravotníkov aj učiteľov medzi chránené osoby, avšak neúspešne. Proti návrhu sa vyslovili aj všetky relevantné organizácie, ktoré zastupujú zdravotníkov. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti návrh obhajujú.

Borec návrh zákona schvaľuje

"Je fakt, že reálne môže vzniknúť krízová situácia, v ktorej budú ohrozené životy a zdravie občanov. A musí existovať nejaký nástroj, ktorý má v rukách vláda alebo štát na to, aby zabezpečil zdravie občanov a ochranu ich životov. Zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť toto zabezpečiť," odôvodnil svoj kladný postoj k návrhu minister spravodlivosti Tomáš Borec ešte pred mesiacom. Podobný názor má aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy