Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spev netopierov. Pozrite sa, ako sa dorozumievajú
Zdielať na

Spev netopierov. Pozrite sa, ako sa dorozumievajú

OKOLIE ROŽŇAVY / Netopiere sú stále ohrozené zvieratá. Ochranári z celého Slovenska preto rozbehli zaujímavý projekt. Okrem iného si nahrávajú ich komunikáciu a snažia sa ju pochopiť. A zopár zvukov si teraz môžete spolu vypočuť.

Monitoring netopierov v štôlňach

Pomocou ultrazvuku lovia a orientujú sa v priestore. Vydávajú však aj pre ľudí počuteľný zvuk, ktorým zasa vyjadrujú svoje pocity. Ochranári preto mapujú staré a nefunkčné banské štôlne, aby v nich objavili život netopierov, ktorý následne monitorujú.

"Svojím spôsobom sa tu porozprávajú o tom, čo potrebujú, kam majú ísť, kde majú lepší úkryt," vraví ochranca prírody Ervín Hapl. Odchyt prebieha pomocou špeciálnych sietí, ktoré netopiere nezachytia ani ultrazvukom. 

Môžu pomôcť pri liečbe besnoty

Ochranári následne netopiera označia špeciálnym krúžkom. Značkovanie je pre ochranárov veľmi dôležité, pomocou krúžkov spoznajú našich netopierov aj v zahraničí. "Vieme zistiť početnosť alebo druhové spektrum, ktoré sa tu pohybuje," hovorí Denisa Lobová zo spoločnosti pre ochranu netopierov.

Netopier pre človeka nebezpečný nie je, práve naopak. Toto zviera nám môže pomôcť pri liečbe besnoty. "Ak pochopíme, ako netopiere prekonávajú túto chorobu," môže nám to pomôcť," vraví Ervín Hapl. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy