Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Francúzi prišli na Slovensko...Našli obesenú fenku
Zdielať na

Francúzi prišli na Slovensko...Našli obesenú fenku

ORAVSKÁ PORUBA / Veľký šok zažili dvaja francúzski turisti a náš ochranár. Chceli obdivovať oravskú prírodu, no namiesto toho našli v hore štvorkolkárov, skládky a pod lesom pri Oravskej Porube brutálne utýranú mŕtvu sučku. Francúzi zrušili dovolenku a odleteli domov.

Psa nemal nikto nájsť

Podľa ochranára Miloša Majda, pes ktorého v lese našli sa mohol trápiť aj desiatky minút, keď źe nevisel celou váhou. Je ťažké si predstaviť, kto mohol byť schopný takého činu. "Boli sme pozorovať vtáčie hniezda v lese a pri návrate som našiel toho psa, úmyselne ho niekto usmrtil, bol to šok," opísal hrozný nález v lese francúzsky turista. Zahraničným hosťom sa to samozrejme nepáčilo, boli tu iba jeden deň. Nasadli v Krakove do lietadla, už nechcú Slovensko vidieť.

Táto utýraná sučka zrejme bola niekomu na obtiaž. Okolo krku mala povraz so slučkou a bola ním uviazaná ku stromu. Ak by sa neudusila, mohla zomrieť od smädu či hladu, alebo ju mohli roztrhať divé zvieratá. "Ide o veľmi brutálne zaobchádzanie so psíkom, pes bo udusený zatiahnutím slučky,"  dodal veterinár Juraj Dušek.

Ide len o priestupok

"Ide o priestupok podľa zákona o veterinárnej starostlivosti a prijaté oznámenie bude zaslané na realizáciu ďalším orgánom," poskytla vyjadrenie hovorkyňa KR PZ Žilina, Jana Balogová. Ochranár sa domnieva, že niekto sa sučky takto brutálne zbavil len preto, že bola gravidná. Pritom ju stačilo dať do útulku, alebo v krajnom prípade vyhľadať veterinára, ktorý by ju humánne utratil.
 
"Úplne bežne okolo ciest a parkovísk nachádzam zastrelených psov, vyhodených z auta, alebo v lese zastrelených," neskrýva rozhorčenie ochranár Miloš Majda. Podobný osud stretol sučku ktorú našiel pred 4 rokmi ochranár, našťastie ešte včas. Hladná a dehydrovaná, uviazla zachytená o strom v lese pri Zázrivej. Fenke našli majiteľov a chovajú ju až dodnes.

"Rieky u vás sú zanesené umelými hmotami, v lese nachádzame plechovky a odpad," opisuje svoj zážitok z dovolenky na Slovensku, francúzsky turista.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy