Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Väzni dokážu paralyzovať basu! Svojimi otázkami...
Zdielať na

Väzni dokážu paralyzovať basu! Svojimi otázkami...

BRATISLAVA / Chcete vedieť, čo ste jedli pred piatimi rokmi na obed? Odvolajte sa na infozákon. Neponúka totiž len výhody, ale bežným úradníkom vie poriadne zavariť. No a zneužívajú ho aj väzni, ktorí takýmito nevšednými otázkami dokážu v podstate paralyzovať normálny chod basy. Kompetentní preto volajú po zmene legislatívy!

Tisíce jedálnych lístkov na stole

Čo sme jedli na obed za posledných päť rokov? Tak toto je jedna z až absurdných otázok, ktoré si nechávajú niektorí väzni vypracovávať na základe slobodného prístupu k informáciám. Neverili by ste, ako práve vypracovanie odpovede dokáže doslova paralyzovať jednotlivé väzenia.

Väznice totiž musia napríklad na základe tejto otázky odfotografovať všetky jedálne lístky. To sú tisíce papierov a množstvo minutého tonera. Takáto prax dokáže znefunkčniť oddelenie väznice na niekoľko dní.

"Nevieme, kde nám hlava stojí. Nestíhame robiť základnú agendu a pracne vyhľadávame úplne hlúposti. Koho by už len zaujímalo, čo jedol pred rokom na obed?" hovorí zamestnanec väznice.

Ako sa zmení infozákon?

Väzni sa tak zabávajú a zamestnanci basy niekedy nevedia, čo skôr. Prefocujú tisíce papierov, len aby stihli zákonné lehoty. Do tejto hry na mačku a myš chce vstúpiť aj ministerstvo spravodlivosti novelou infozákona a odbremeniť tak úradníkov od zbytočnej a často aj smiešnej práce.

"Pracovná skupina plánuje predstaviť pracovnú verziu návrhu infozákona niekedy na jeseň tohto roka," informuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy