Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ako zarábajú väzni. Možno máte od nich čosi doma
Zdielať na

Ako zarábajú väzni. Možno máte od nich čosi doma

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Boli sme sa pozrieť v base. Väzenstvo totiž zarobilo rekordné množstvo peňazí v novodobej histórii Slovenska. A tak nás zaujímalo, čo väzni vlastne vyrábajú. A možno zostanete prekvapení, čo všetko máte doma z ich dielne aj vy.

Zarobili viac než 15 miliónov eur

Výroba topánok, šitie posteľnej bielizne, výroba rôznych súčiastok do áut, ale aj balenie zemiakov. Na tom všetkom v podstate zarába väzenstvo. Minulý rok dosiahlo rekord. Do prác bolo zapojených najviac odsúdených a obvinených v novodobej histórii Slovenska. Dokopy zarobili viac ako 15 miliónov eur.

Topánky, súčiastky do áut...

Z ich výrobných liniek vyšli napríklad tisíce párov rôznych topánok, sandálov, papúč, či čižiem. Do áut vyrábajú rozvodné skrinky či poistky. Ale napríklad aj balia zemiaky do fólií. Len pre zaujímavosť: na jeden obed potrebujú vo väznici ošúpať asi 800 kíl zemiakov a tým, že si to robia sami a nie externá firma, množstvo peňazí aj ušetria.

Takto podobne fungujú aj mnohé väznice na Slovensku, v ktorých pracujú tisíce väzňov. V nami navštívenej väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou pracuje denne približne 800 odsúdených.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Väzeň_práca

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy