Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Amnestia na Slovensku. Týkala sa 12 790 osôb
Zdielať na

Amnestia na Slovensku. Týkala sa 12 790 osôb

BRATISLAVA / Je apríl, ale až do dnešného dňa sme sa nedozvedeli pozadie a bližšie informácie o amnestii, ktorú ešte na začiatku roka udelil prezident Ivan Gašparovič. Podrobne vraj o nej ministerstvo spravodlivosti nemohlo informovať skôr. Pre systematickú a zdĺhavú činnosť súdov.

Amnestia sa týka 12 790 osôb

Na začiatku januára sa vďaka amnestii sa dostalo na slobodu 770 väzňov. Toto číslo doteraz poriadne vzrástlo. Amnestia sa zatiaľ dotkla približne 12 790 osôb. "Preštudovali v súvislosti s amnestiou vyše 40 000 spisov. Súdy rozhodli o vyše 12 000 amnestovaných osobách, ktorým boli uložené podmienečné tresty," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

V druhej fáze amnestie sudcovia prechádzali aj spisy trestov vyhostenia, vojenských trestných činov a tiež právoplatné nepodmienečné tresty do 18 mesiacov, kde odsúdení ešte nestihli nastúpiť do basy. "V dvanástich prípadoch išlo o vojenské trestné činy a v ôsmich prípadoch o tresty vyhostenia," dodala Zlatohlávková.

Rozhodovanie sudcov stále prebieha

Naplnenosť väzníc klesla približne na 93 percent. Na českú amnestiu sa to ale stále nechytá. Tá sa vzťahovala až na 6 330 osôb odsúdených na tvrdo do basy. Dôležitým faktom je však to, že ani tieto čísla nie sú ešte úplne definitívne. Rozhodovanie sudcov totiž stále prebieha. Okrem toho podľa našich informácií výsledný stav amnestie sa bude finalizovať ešte dlhý čas.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy