Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Amnestiu si dlho neužili. Desiatky odsúdených sa vracajú za mreže
Zdielať na

Amnestiu si dlho neužili. Desiatky odsúdených sa vracajú za mreže

Od udelenia amnestie prezidentom Ivanom Gašparovičom uplynuli už necelé tri týždne a jej stopercentné zrealizovanie nie je ešte ani v polovici. Do basy sa pritom vrátila už minimálne desiatka amnestovaných. Jedným z posledných bol 20-ročný Martin zo Žiliny, ktorý vo väzbe skončil len pred dvoma dňami. Je obvinený z krádeže.

Kým sudcovia rozhodnú o všetkých amnestovaných odsúdených, počet tých, ktorí sa za mreže vrátia, sa zrejme ešte zvýši. Podľa rezortu spravodlivosti na tejto veci pracujú všetci sudcovia okresných aj krajských súdov s trestnou agendou. "Rozhoduje najmenej 180 sudcov," konštatuje Jana Zlatohlávková, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR. Momentálne sa na všetkých súdoch sumarizujú spisy a sudcovia začínajú rozhodovať. "Musia preštudovať tisícky spisov, preto je v tejto fáze zložité povedať, kedy bude celý proces ukončený", poznamenáva Jana Zlatohlávková.

Sudcovia majú roboty vyše hlavy...

V druhej fáze amnestie musia prejsť všetky právoplatné nepodmienečné tresty do 18 mesiacov, kde odsúdení ešte nestihli nastúpiť do basy. To ale nie je všetko.  "Sudcovia musia preštudovať všetky spisy, ktoré sa týkajú trestov vyhostenia, vojenských trestných činov, ale najmä podmienečne odložených trestov, ktoré boli právoplatne uložené za posledných 5 rokov," dodáva Jana Zlatohlávková, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Nástup do výkonu trestu je, napriek amnestii, záväzný!

Zbor väzenskej a justičnej stráže v súčasnosti eviduje viac ako 1800 ľudí odsúdených "na tvrdo", ktorí do väzenia ešte nenastúpili. Pokiaľ ale obdržali príkaz na nástup do výkonu trestu, ten je pre nich záväzný! "Až potom, keď je ďalšie rozhodnutie o tom, že sú účastní amnestie, tak až vtedy, sa na nich vzťahuje," tvrdí Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo z Právnickej fakulty UK. To bude zrejme od udelenia amnestie trvať dosť dlho na to, aby do basy ešte stihli nastúpiť.  "Kým nie je rozhodnutie o amnestii od príslušného súdu, tak by sa mali riadiť podľa toho, čo je v príkaze na nastúpenie do výkonu trestu." dodáva Lucia Kurilovská.

Na Slovensko sa vracajú aj väzni z Česka

Odhad, že sa amnestia dotkne 1200 ľudí sa zrejme ešte navýši. V prvej fáze sa z basy dostalo na slobodu 768 ľudí, pôvodne malo ísť len o 500 odsúdených. Slovákov sa dotkla aj veľkorysejšia česká Klausova amnestia. Domov sa ich dostalo až 161 a boli najviac zastúpení medzi odsúdenými cudzincami. Predpokladaný termín úplnej realizácie amnestie je najskôr až koniec februára. Podľa rezortu spravodlivosti do úvahy ešte treba brať aj fakt, že rozhodnutia súdov sú odsúdeným doručované písomne poštou. A to tiež tiež trvá určitý čas.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy