Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Štiepenie pravice. Čo sa vlastne deje?
Zdielať na

Štiepenie pravice. Čo sa vlastne deje?

BRATISLAVA / Každý má dnes svoje vlastné formičky. Jeden má politické hnutie, druhý zasa občianske združenie, tretí program a ďalší zasa platformu. Všetci však v hre ostávajú a pečú aj naďalej.

Jedno veľké pieskovisko...

"Z parlamentu je jedno veľké detské ihrisko." Takto hodnotia našu aktuálnu politickú scénu odborníci. V poslednom čase sa u našich poslancov stáva módou založiť si vlastné hnutie, alebo občianske združenie.

Čo však politológov znepokojuje je počet formičiek. V parlamentnom pieskovisku je ich priveľa. V priebehu niekoľkých mesiacov sme sa stali svedkami veľkého štiepenia pravice.

Najprv sa zrodilo politické hnutie Nová väčšina, potom programová platforma Alfa, program Tvoríme Slovensko a najnovšie aj platforma Liberálna dohoda. "To, čo sa deje v opozícii už nie je v hraniciach normálnosti. Spôsobuje to chaos v hlavách voličov opozície. Veľa z nich sú dnes nevoliči, ktorí čakajú, ako sa situácia vyvinie," uviedol politológ Ján Beránek.

Výsledok neúspešných volieb 2012

Hypertrieštenie pravice je podľa politológa ešte stále výsledkom neúspešných volieb z roku 2012. Nevylučuje, že nových platforiem či združení bude ešte viacero.

Na pieskovisku sa deti zvyknú hádať, kričať... na tom sa nič nemení. Ani v parlamentnej histórii to nebolo inak. "Nepamätám si vládu, kde by z politických strán, ktoré tvorili koalíciu nejakí poslanci neodišli. Toto sa deje pravidelne," dodáva Beránek.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Slovenský_dvojkríž_parlament

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy