Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Zo Sulíkovej SaS odchádza 5 poslancov a 75 členov
Zdielať na

Zo Sulíkovej SaS odchádza 5 poslancov a 75 členov

BRATISLAVA / Zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) vystúpilo päť poslancov Národnej rady SR a približne 75 členov. Z SaS odchádzajú poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS.

Kollár: Radikalizácia politiky SaS sa vystupňovala

Svoje rozhodnutie oznámili na tlačovej besede. Kollár zároveň oznámil, že zakladajú platformu Liberálna dohoda. Približne 20 členov zo strany už vystúpilo po marcovom kongrese. Ako povedal Kollár, odchádzajúci politici nechcú byť účastní štýlu politiky, ktorý sa prejavil po kongrese, pričom pripomenul krágľovanie Richarda Sulíka, ktorý vyzval Kollára a jeho podporovateľov k odchodu zo strany. "Radikalizácia politiky SaS sa vystupňovala,“ vyhlásil Kollár.

Vo štvrtok predseda SaS Richard Sulík vyzval Jozefa Kollára a jeho prívržencov na odchod zo strany. "Po dôkladnom vyhodnotení posledných aktivít Jozefa Kollára a jeho prívržencov ich vyzývam, aby opustili stranu Sloboda a Solidarita,“ napísal v tlačovej správe Sulík. Ten sa s Kollárom stretol v utorok minulý týždeň.

Kollár po stretnutí povedal, že ich názory na budovanie straníckych štruktúr a denno-denný výkon politiky sú nezlučiteľné. "Prienik nie je možný,“ uviedol po stretnutí so Sulíkom Kollár. Zdôraznil, že Sulíkovi nebude stáť v ceste pri jeho riadení SaS. Zároveň vtedy povedal, že zostáva v strane, prípadný odchod však nevylúčil. "Zvažujem všetky možnosti a nevylučujem žiadnu z nich,“ poznamenal Kollár.

Za Sulíka hlasovalo 134 delegátov

Delegáti na kongrese SaS 16. marca rozhodli, že predsedom strany zostáva Richard Sulík. Za Sulíka na kongrese v Prešove hlasovalo 134 delegátov a za Kollára 121 delegátov. Kollár si dal pre zotrvanie v strane podmienku, že Sulík nebude krágľovať jeho ľudí.

SaS: Rozhodnutie pokladáme za správne

Strana SaS považuje za správne, že Jozef Kollár a jeho skupina dnes akceptovali výzvu predsedu SaS Richarda Sulíka, aby opustili stranu. "Pokladáme to za správne rozhodnutie pre nich i pre nás, čo sme programu a hodnotám SaS zostali verní. Vnútrostranícky konflikt nás zbytočne vyčerpával a odvádzal našu pozornosť od problémov krajiny,“ uvádza sa v tlačovej správe SaS.

Sulík bude mať pri voľbách 2016 problémy

Odchod poslancov zo strany okomentoval politológ Ján Baránek tak, že je to koniec SaS. "Nevidím tam vôbec priestor na revitalizáciu, lebo sa rozpadla kvôli predsedovi. Čo iné ako koniec môže znamenať takýto krach?" Odídenci by podľa neho mali rovno založiť stranu, no prečo chcú zakladať občianske združenie, nerozumie. "Nevidím v tom logiku."

Politológ Miroslav Kusý si zase myslí, že ľudia okolo Sulíka budú mať problémy udržať sa v parlamente aj po najbližších voľbách. "Musel by sa stať zázrak, aby sa Sulík pri svojej neústupčivosti mohol vrátiť po voľbách v roku 2016." Odídenci zase podľa neho majú malé šance, aby sa mohli uchytiť samostatne.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy