Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ministerstvo zvažuje kamery na školách
Zdielať na

Ministerstvo zvažuje kamery na školách

BRATISLAVA / Na žiakov základných aj stredných škôl môžno budú už čoskoro dohliadať bezpečnostné kamery! Kriminalita, drogy a šikana nielen žiakov, ale aj učiteľov a nepedagogických zamestnancov v školách nie je podľa ministra ničím výnimočným. A práve takýto dohľad by mohol pomôcť napraviť túto vážnu situáciu.

Kamera ako dôkaz

Minister školstva Dušan Čaplovič na tento problém upozornil v správe, ktorú pred nedávnom predložil poslancom. Problémy, s ktorými bojujú školy dnes sú vraj diametrálne odlišné od tých, ktoré sme riešili pred piatimi, či desiatimi rokmi.

Krádeže, drogy aj fyzické útoky na spolužiakov a pedagógov sú v niektorých školách vážnym problémom a do ostrého konfliktu sa neraz s učiteľom dostane aj rodič. Pokiaľ však neexistujú svedkovia, dokazovanie viny je veľmi zložité. Práve preto by mohla byť malá kamera v priestoroch školy veľkým pomocníkom aj pre políciu.

Nie sú peniaze

Na jednom bratislavskom gymnáziu už kamerový systém využívajú viac ako rok a zástupca riaditeľa nám potvrdil, že skúsenosti sú iba dobré. Otázne je, či školy majú dostatok prostriedkov na vybavenie sa takýmto bezpečnostným systémom.

Niektoré sú v havarijnom stave a často nemajú dostatok peňazí ani na bežné prevádzkové náklady.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy