Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Škandál v Mochovciach! Krádež v prísne stráženej atómke!
Zdielať na

Škandál v Mochovciach! Krádež v prísne stráženej atómke!

MOCHOVCE / Rôzne súčiastky z nehrdzavejúcej ocele za tisíce eur ukradli zlodeji z atómovej elektrárne v Mochovciach. Ide pritom o najstráženejší objekt na Slovensku. Veci zmizli zo skladu v areáli tretieho a štvrtého bloku, ktoré sú vo výstavbe.

Kradli takmer dva roky

Komponenty z nehrdzavejúcej ocele, sa podarilo odcudziť zatiaľ neznámym páchateľom. Ukradli tri asi 50 kilogramové poklopy s dvadsiatimi skrutkami. Hodnota škody sa vyšplhala približne na 25 000 eur. Je otázne ako sa toto vôbec niekomu podarilo, keďźe ide o jeden z najstráženejších objektov na Slovensku.

"Chýbajúci nerezový materiál, ktorý bol odovzdaný externému dodávateľovi do stavby, nemá vplyv na postup montážnych prác na štvrtom bloku elektrárne," poskytla televízii JOJ stanovisko Jana Burdová, hovorkyňa Slovenské elektrárne a.s.

Podľa našich informácií ku krádeži malo dôjsť niekedy ešte v roku 2011 postupne až do stredy 17. apríla, keď si krádež všimli. Polícia tento prípad stále vyšetruje. 

"Poverený policajt začal v tejto veci trestné stíhanie pre trestný čin krádeže," uviedla Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra.

V minulosti zmizli medené káble

V atómovej elektrárni v Mochovciach však nejde o prvý prípad takejto krádeže. Vo februári 2012 sa niekomu podarilo ukradnúť až tonu medených káblov. Zistili to tiež až dodatočne.

Pri kontrole skladu našli pracovníci elektrárne izoláciu zo spomínaných káblov. Súkromná bezpečnostná služba, pritom stojí elektrárne nemalé peniaze. V tejto súvislosti dokonca prepustili aj niekoľkých pracovníkov súkromnej SBS.

Ľudia a zamestnanci sú prísne kontrolovaní a batožina skenovaná. Rovnako, ako aj všetky prichádzajúce či odchádzajúce vozidlá. Je teda záhadou ako sa niekomu podarilo ukradnúť 700 kilogramov medeného kábla.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy