Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Alkohol je nebezpečnejší ako heroín!
Zdielať na

Alkohol je nebezpečnejší ako heroín!

BRATISLAVA / Víno k dobrej večeri, pohárik pri oslave a pivo len tak od smädu. Na Slovensku sa alkoholom veru nešetrí. A hoci mnoho ľudí by po žiadnej droge údajne nikdy nesiahlo, alkohol pijeme prakticky každý deň. Podľa štúdie istého britského profesora je však najnebezpečnejšou drogou súčasnosti práve alkohol.

Tresty nie sú také prísne

Alkohol s obrovským náskokom predbehol tvrdé drogy ako je heroín, crack, metanfetamín či kokaín. Získal neuveriteľných 72 bodov zo sto! Alkohol je teda oficiálne najnebezpečnejšou drogou, ktorú dnes ľudstvo pozná a to aj napriek tomu, že je legálna a dokonca aj spoločensky tolerovaná.

Tresty za konzumáciu a prechovávanie takzvaných tvrdých drog sú maximálne prísne a na rozdiel od fľaše vína alebo iného alkoholu, ich nedostať kúpiť v obchodoch. "Preto len malá skupina ľudí po nich siahne," vysvetľuje hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti Ľubomír Okruhlica.

Alkohol nás postupne rozožiera

Alkohol jednoznačne vedie nielen pre dobrú dostupnosť. Už roky sú známe aj jeho mimoriadne nebezpečné vedľajšie účinky. Pravidelné popíjanie postupne rozožiera celé telo a ľudia, ktorí mu holdujú dokonca zomierajú mladší.

Rovnako tragické následky má aj popíjanie v tehotenstve. Alkohol dokonca podľa lekárov poškodzuje plod oveľa horšie ako tvrdé drogy. "Je legálne, aby sme mali alkohol dostupný? Neviem," dopĺňa Okruhlica.

Štúdia profesora Nutta zmenila pohľad na konzumáciu drog preto, že berie do úvahy nielen sebadeštrukčné sklony ich užívateľov, ale analyzuje aj dopad na ich okolie. Nuž a tam alkohol opäť suverénne viedol. "Tí, ktorí to vydržia s tým alkoholikom, väčšinou nedopadnú dobre. A to je cesta do pekla," myslí si psychológ PhDr. Karol Kleinmann.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy