Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Deti išli do krajín, s ktorými nemáme dohody
Zdielať na

Deti išli do krajín, s ktorými nemáme dohody

BRATISLAVA / Prejdime k téme medzištátnych adopcií. Mnohých z vás oslovil príbeh Patrika a Tomáša, ktorých slovenské úrady poslali na adopciu do Francúzska a odvtedy o nich nikto nič nevie.

Boli ponúknutí aj u nás?

Téma začala rezonovať po tom, čo sa slovenská verejnosť ohradila voči postupom Britskej sociálky. Na povrch vyplávali podozrenia z podivných praktík pri adoptovaní slovenských detí do zahraničia. Vo všeobecnosti totiž platí, že slovenské deti z detských domovov môžu byť adoptované do zahraničia až po tom, čo sa nepodarí ich adoptovať na Slovensku.

Dvaja bratia Patrik a Tomáš boli poslaní do Francúzska v roku 2007. Či boli takpovediac ponúkaní aj na Slovensku je nateraz otázne. Už sme v našom spravodajstve hovorili o tom, že s Francúzskom neexistuje podpísaný protokol, ktorý upravuje vzťahy medzi krajinami, a tak po adopcii už o deťoch nemusíme dostať žiadne informácie.

Nejde len o Francúzsko

Čo je ale šokujúce, nejde len o Francúzsko. Objavili sme v štatistikách desiatky ďalších detí, ktoré boli adoptované do krajín, s ktorými nemáme podpísané dohody. Hovorím najmä o rokoch 2003-2008. Je preto pravdepodobné, že o nich na Slovensku nikto nič nevie.

Zoznam krajín

Štát
1.Belgické kráľovstvo
2.Cyperská republika
3.Česká republika
4.Dánske kráľovstvo
5.Fínsko
6.Francúzska republika
7.Írska republika
8.Islandská republika
9.Luxemburské veľkovojvodstvo
10.Maďarská republika
11.Spolková republika Nemecko
12.Rakúska republika
13.Slovinská republika
14.Spojené štáty americké
15.Srbsko a Čierna hora
16.Španielske kráľovstvo
17.Švajčiarska konfederácia

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy