Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
LETECKÉ ZÁBERY. Vyškovce nad Ipľom sú odrezané od sveta
Zdielať na

LETECKÉ ZÁBERY. Vyškovce nad Ipľom sú odrezané od sveta

LEVICE / V okolí Levíc robí voda stále problémy. Najhoršie sú na tom stále Vyškovce nad Ipľom. Vyliata rieka Ipeľ zmenila dve prístupové cesty na jazerá. Na východe, našťastie, mnohé hladiny riek začali klesať. Ale aj to sa môže v priebehu dnešného dňa zmeniť...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Výstraha 2. stupňa pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa pre okresy Levice východ Nové Zámky juh je stále aktuálna. Našťastie, situácia na východe sa už trošku upokojila. 

Situácia na východe sa zlepšila

Hydrologická výstraha 1. stupňa pred povodňami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), platí v Košickom kraji už len pre okres Michalovce a Trebišov bez rieky Roňavy.

Hladiny viacerých riek po kulminácii vo štvrtok (4. apríla) ráno postupne klesali. Podľa meraní SHMÚ 2. stupňu povodňovej aktivity zodpovedali v piatok o 6.00 h hladiny tokov Bodrog v stanici Streda nad Bodrogom a Latorica vo Veľkých Kapušanoch.

Úroveň 1. stupňa dosahovali rieky Bodva v Hosťovciach a Turni nad Bodvou, Hornád v Kysaku, Torysa v Košických Olšanoch, Olšava v Bohdanovciach a Laborec v Ižkovciach.

Obmedzená premávka vo Vyšnej Myšli

Z dôvodu zvýšenej hladiny rieky Olšava je od štvrtka na ceste číslo III/552006 pri obci Vyšná Myšľa (okres Košice okolie) čiastočne obmedzená cestná premávka. "Obmedzenie je riadne vyznačené prenosným dopravným značením. Doba obmedzenia platí do odvolania," informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja.

Podľa predpovede počasia SHMÚ bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach postupne slabý dážď.

Cestu do Vyškoviec nad Ipľom sprístupnia

Hlavná prístupová cesta do obce Vyškovce nad Ipľom v okrese Levice by mala byť v priebehu niekoľkých hodín opäť sprístupnená pre motoristov. Cesta je neprejazdná od stredy 3. apríla, keď ju zaliala voda Ipľa. "Súčasná hladina rieky Ipeľ dosahuje 541 centimetrov. Pri poklese hladiny pod 540 centimetrov cestu opäť otvoríme, je to otázka pár hodín, pretože hladina rieky klesá,“ informoval riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p.

Správy dolného Hrona a dolného Ipľa Juraj Jurica. Miestna komunikácia spájajúca obec s mestom Šahy je prejazdná. "Na tejto komunikácii komplikoval situáciu podmáčaný svah, hrozil zosuv pôdy. Ten sme spevnili, je stabilizovaný a cesta je prejazdná v normálnom režime,“ konštatoval Jurica.

Problémy miestnym obyvateľom spôsobuje spodná voda, ktorá vytopila pivnice rodinných domov. Podľa starostu Vyškoviec nad Ipľom Jozefa Gyurkovicsa pretrváva tento stav už od februárových záplav. Podľa Juricu pri súčasnej výške hladiny Ipľa nemá význam prečerpávať vodu zo zatopených pivníc, pretože je vytláčaná naspäť. "Musíme počkať, kým hladina neklesne aspoň  na 400 centimetrov. Potom ju začneme prečerpávať veľkokapacitnými čerpadlami,“ uviedol.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

meteopress

Súvisiace články

Najčítanejšie správy