Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bratislava bola pred 68. rokmi oslobodená
Zdielať na

Bratislava bola pred 68. rokmi oslobodená

BRATISLAVA / Vo štvrtok 4. apríla si pripomenieme 68. výročie oslobodenia Bratislavy spod fašistickej okupácie z obdobia 2. svetovej vojny. Priame boje o mesto Bratislava sa začali už 2. apríla 1945 oslobodením obce Vajnory.

Frešo: Najvýznamnejšia udalosť novodobej histórie

"Oslobodenie nášho hlavného mesta považujem za jednu z najvýznamnejších udalostí v novodobej histórii Bratislavy. Som rád, že tradíciou sa stalo jeho každoročné pripomínanie aj vzdávanie holdu vojakom, ktorí položili životy za to, aby sme mohli žiť v demokratickej spoločnosti," povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Sovietske vojská 2. apríla 1945 oslobodili obec Vajnory na východnom predpolí Bratislavy, čím sa začali priame boje o mesto. O dva dni neskôr, 4. apríla, zaútočili vojská II. ukrajinského frontu pod velením maršala Malinovského.

Boje si vyžiadali 7 000 obetí

Pod náporom pechoty Červenej armády, podporovanej 27. tankovou brigádou, 2. rumunským tankovým plukom a od Dunaja delovými člnmi Čiernomorskej flotily sa fašisti stiahli a posledné boje sa skončili v ten deň vo večerných hodinách. Boje o Bratislavu a jej okolie si vyžiadali okolo 7000 obetí. Padlých pochovali na bratislavskom Slavíne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy