Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Taxikári štrajkovali. Nepáčia sa im zmeny v zákone
Zdielať na

Taxikári štrajkovali. Nepáčia sa im zmeny v zákone

BRATISLAVA / Štrajk taxikárov ochromil v popoludňajšej špičke centrum Bratislavy. Asi 300 áut sa vydalo na protestnú jazdu naprieč najrušnejšími ulicami a uličkami. Dopravu musela riadiť polícia - inak by pravdepodobne skolabovala úplne. Autá sa v kolónach pohybovali krokom. Taxíky blikali a trúbili.

Novela zákona o doprave, ktorá vstúpila do platnosti od 1. marca 2013 vraj ide po krku práve poctivým podnikateľom. Od nasledujúceho roka môžu získať licenciu už len s úplne novými autami. Teda do štyroch rokov a maximom najazdených kilometrov 100 tisíc u u benzínových motorov a 150 tisíc u áut na naftový pohon.

Premnožia sa čierni taxikári?

"Taxikár, keď najazdí tieto kilometre nie je schopný zaplatiť vôbec nič," uviedla taxikárka Lenka Boboková. Pri taxách 40 centov za kilometer by si prakticky nezarobili ani na auto v ktorom jazdia. Čo znamená buď zvyšovanie cien jazdného, alebo premnoženie takzvaných "drevených" - teda čiernych taxikárov bez licencie. "Keď nastúpite niekde v meste a odveziete sa na Dlhé diely za 20 eur, to by som mu vedela krk utrhnúť," dodala taxikárka.

Žiadajú zjednotenie cien jazdného

Niektorí taxikári preto žiadajú aj zjednotenie cien jazdného za 1 km a zrušenie zliav pri telefonickej objednávke. Euro 21 alebo euro 50 je však výrazne vyššia cena, akú doposiaľ ponúkali niektoré taxislužby. V Bratislave ste mohli cestovať už od 40 centov. Preto sa aj taxikári dnes rozdelili na dva tábory.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy