Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bratislava chce červené taxíky. Taxikári sa búria
Zdielať na

Bratislava chce červené taxíky. Taxikári sa búria

Hlavné mesto čaká asi v krátkom čase veľké maľovanie. Nepôjde však o budovy, ale autá. Bratislavským taxikárom sa to nepáči. Radnica sa ale bráni tvrdením, že je to jedna z farieb mesta. Jednotná farba taxíkov je navyše bežným štandardom európskych veľkomiest.

Taxikár: Je to protiústavné

"Ja to protiústavné, keď niekto určuje, aké auto má podnikať," hovorí nespokojný taxikár. Taxíky majú byť vraj červené. Táto farba je pre mnohých taxikárov súknom toreádorov. Až nápadne vraj pripomína zašlé časy. Navyše je zmena farby, týchto zväčša živnostníkov, pridrahá. "Tak to je minimálne tých 1 500 euro. Aj techničák k tomu bude treba vymeniť," hovorí taxikár.

Mesto kontruje. Pripravované všeobecno-záväzné nariadenie bude mať odporúčací charakter a v hre je údajne aj farba biela. Faktom je, že máločo charakterizuje napríklad New York tak ako jednotná žltá farba taxíkov. No a v takejto jednotnej úprave jazdia napríklad aj v Egypte. Symboly Londýna sú zase čierne.

Poslúchnutie hzvýhodní taxikárov

Bratislavská samospráva oponuje aj tým, že takto bude ľahšie oddeliť legálnych taxikárov od čiernych. Tých je v hlavnom meste ako maku. Navyše taxikári, ktorí na to pristúpia dostanú zľavu na parkovnom. Aj to však niektorí z nich považujú za diskrimináciu. "Mesto chce zlepšiť situáciu. A jedným z nástrojov je aj pozitívna diskriminácia, teda podpora tých, ktorí rešpektujú určité princípy," uviedol hovorca Bratislavy Ľubomír Andrássy.

Lacnejšou variantou, ako nový lak na aute, môže byť údajne zmena farby pomocou  takejto špeciálnej fólie za jeden deň. Na zmenu farby bude mať taxikár, alebo jeho zamestnávateľ podľa Ľubomíra Andrássyho tri roky, čo vraj súvisí aj s tým, že autá na túto činnosť nemajú mať viac ako päť rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy