Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Kominári nenosia len šťastie. Občas aj čudné faktúry...
Zdielať na

Kominári nenosia len šťastie. Občas aj čudné faktúry...

PIEŠŤANY, VRBOVÉ / V dedinách neďaleko Piešťan riešia veľmi kuriózny problém. Miestni musia zaplatiť faktúry za revíziu komínov, ale kominára na svojich strechách nevideli. Pravidelné čistenie komínov a dymovodov pritom určuje zákon! A ak si majiteľ domu povinnosť nesplní, hrozí mu vysoká pokuta. Ako je to však v prípade kominárov, ktorí rozdávajú faktúry a pečiatky bez kontroly? To zisťoval náš redaktor Rasťo Striško, ktorý si na vlastnej koži vyskúšal kominárske remeslo.

Do redakcie televízie JOJ zavolala pani, ktorá je veľmi nespokojná, pretože kominári jej údajne poslali faktúru za údržbu a správu komína. "Vraj platba za komín! Pritom kominári vôbec nechodia vymetať komíny. Tak za čo je potom tá platba?," pýta sa Mária Slávková a vzápätí dodáva: "5,90 eura nie je predsa malá suma a zaplatiť ju bez toho, že by mi niekto komín skontroloval, tak to sa sa mi zdá príliš drahé!"

Potvrdenie bez reálnej kontroly?

Podobných prípadov je však viac. Aj pani Alena Mahreková z Vrbového v okrese Piešťany je nešťastná z kominára, ktorý jej mal, ako sa traduje, priniesť šťastie. Namiesto šťastia v podobe dobre ošetreného komína, jej kominár poslal účet. Cez SIPO si stiahol 5 eur a 90 centov. A pritom komín nevidel ani zďaleka. "Nič som nepodpísala, a on predsa podpis, že vykonal revíziu, potrebuje," čuduje sa Alena Mahreková.

Čudujú sa aj poctiví kominári

Ostrieľaní majstri kominári si takéto konanie "čiernej ovce" medzi nimi nevedia vysvetliť. "Vy musíte dostať doklad o vyčistení komína, ktorý vás chráni, aby sa niečo nestalo. Preto sa hovorí, že kominár prináša šťastie," hovorí Peter Šulan, riaditeľ úradu Komory kominárov.

Podľa vyhlášky sa komíny a dymovody musia udržiavať v zákonom stanovených termínoch. A za to zodpovedá majiteľ komína. Papier od kominára je však doklad, ktorý má cenu zlata! Ale len v prípade, že komín, ktorý spôsobil katastrofu bol pravidelne udržiavaný majstrom kominárom.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články