Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Svetový balet na vlastné oči? V Bratislave to ide...
Zdielať na

Svetový balet na vlastné oči? V Bratislave to ide...

Hádam nikde inde neuvidíte pokope toľko svetových hviezd baletu. Tie sa už 2. marca ukážu na doskách Slovenského národného divadla. Do Bratislavy prídu prestížne baletné súbory či medzinárodne uznávaní sólisti a choreografi. A to už čoskoro.

Prvýkrát na Slovensku

Exkluzívne podujatie z Petrohradu Open Balet Gala sa predstaví na Slovensku po prvýkrát. Slovenské publikum bude môcť obdivovať tanečné majstrovstvo sólistov popredných európskych divadiel už 2. marca 2013 v Sále opery a baletu novej budovy SND.

Medzi účinkujúcimi nebudú chýbať hviezdy baletu parížskej Opery (Ballet de l´Opéra de Paris) Isabella Ciaravola a Hervé Moreau, sólistka Boľšoho teatra v Moskve Kristina Kretova, sólistka Mariinského divadla v Petrohrade Yekaterina Osmolkina, Maxim Zyuzin a Yuri Smekalov.

Ruský balet bude reprezentovať aj Leonid Sarafanov, Sabina Yapparova a Marat Shemiunov (Michailovskij Teatr, Petrohrad) a baletná legenda Vladimir Malakhov.

Predovšetkým ruská klasika

Dramaturgia programu je zameraná predovšetkým na diela klasickej baletnej literatúry s odkazom na ruskú baletnú školu, ale nebudú chýbať ani fragmenty z tvorby Rolanda Petita, Johna Neumeiera a Nacha Duata.

Petrohradský baletný festival Dance Open sa za posledné desaťročie vyprofiloval na jedno z najväčších a najvýznamnejších kultúrnych podujatí sveta, prestížny magazín The Independent ho zaradil medzi TOP 10 svetových kultúrnych udalostí. PODROBNOSTI TU.

Nad slovenskou premiérou Open Balet Gala prevzal záštitu minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Pavel Maratovič Kuznecov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Open Balet Gala

Súvisiace články