Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
ZMOS vs. odborári. Nepáči sa im nové riešenie financovania školstva
Zdielať na

ZMOS vs. odborári. Nepáči sa im nové riešenie financovania školstva

BRATISLAVA / Riešenie je na stole. Veľmi jednoduché! Vyššie územné celky totiž prišli s návrhom, aby školám, ktoré nemajú dostatok peňazí na platy učiteľov, kúrenie alebo elektrinu, pomáhali školy, ktoré majú zase peňazí nazvyš. ZMOS sa ale postavila proti...

Nie školským odborárom

Ak školám chýbajú financie, pomoc by im mohli poskytnúť školy, ktoré ich zase majú nazvyš. S týmto riešením prišli VÚC a dokonca sa pozdáva aj ministerstvu školstva. Do cesty sa však jednoznačným NIE postavilo Združenie miest a obcí Slovenska.

Nepáči sa mu totiž fakt, že by sa na rozhodovaní o prideľovaní peňazí mali zúčastňovať aj školskí odborári. Podľa nich totiž nenesú zodpovednosť za chod škôl. VÚC navrhovala, aby balík peňazí by mali dostať zriaďovatelia v ich pôsobnosti a rozdeľovali ich na jednotlivé školy. Ak by s tým súhlasili odborári, použili by časť peňazí aj na prevádzkové náklady.

Za riadenie a chod škôl sú podľa ZMOS zodpovedné mestá a obce. Návrh, aby do procesu rozdeľovania verejných zdrojov vstupoval niekto tretí, kto nenesie žiadnu zodpovednosť za výsledky, mestá a obce odmietajú a považujú ho za nesystémový a populistický.

Problémy s platmi pre učiteľov

Najlepším riešením by podľa nich bolo, ak by naďalej zriaďovatelia mohli 10% mzdového normatívu presúvať medzi jednotlivými základnými školami v ich zriaďovateľskej pôsobnosti, ako to bolo do minulého roka. Vláda totiž v decembri rozhodla, že každá škola má dostať celých sto percent mzdového normatívu. Samosprávy tento rok hlásia problémy, pretože školy s menším počtom žiakov a starším pedagogickým zborom nemajú dostatok peňazí na mzdy.

Doteraz tieto rozdiely medzi školami zriaďovatelia vykrývali práve presunom desiatich percent mzdového normatívu medzi jednotlivými školami.

S problémami zápasia aj VÚC - sú zriaďovateľmi stredných škôl. Podľa odborárov tento rok hrozilo prepustenie viac ako tisícky ich učiteľov. Župani v stredu ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi predložili návrh, aby sto percent mzdového normatívu pre všetky školy vo svojej pôsobnosti dostával zriaďovateľ a ten potom dal každej škole celú sumu potrebnú na platy. Zároveň chcú, aby mohli so súhlasom školských odborárov presúvať peniaze určené na mzdy aj na prevádzku jednotlivých škôl. Školskí odborári budú o návrhu ešte hovoriť vo svojich orgánoch.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy