Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Správa o stave Únie. Obama sľuboval a hrozil komunistom
Zdielať na

Správa o stave Únie. Obama sľuboval a hrozil komunistom

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama sa vo svojom posolstve o stave Únie zameral predovšetkým na domácu ekonomiku. Členovia oboch komôr Kongresu a pozvaní hostia si vypočuli takmer hodinu trvajúci Obamov prejav od 3:20 SEČ.

V úvode prejavu sa Obama zameral na domácu ekonomiku, ktorá stále trpí. Aj keď sa jej stav od krízy pred piatimi rokmi výrazne zlepšil, nezamestnanosť je stále vysoká - až 7,9 percenta. A v poslednom štvrťroku minulého roka spomalil hospodársky rast. K jeho naštartovaniu podľa Obamovho plánu povedú investície do širokého spektra oblastí, ktoré však nezvýšia americké zadĺženie "ani o desať centov". Investície do infraštruktúry či obnoviteľných zdrojov energie prispejú podľa neho k vytváraniu nových pracovných miest.

Motorom má byť stredná trieda

Prezident USA v nasledujúcom období hodlá urobiť motor sľúbeného rastu z príslušníkov strednej triedy. "Rastúca ekonomika, ktorá vytvára dobré pracovné miesta pre strednú triedu, musí byť hviezdou Polárkou, ktorá riadi naše úsilie," povedal Obama a vzápätí ho prerušil potlesk predovšetkým demokratických zákonodarcov. Americký prezident potom zverejnil plán na zvýšenie minimálnej mzdy. Od roku 2015 by mala činiť 9 dolárov za hodinu, kým teraz je to 7,5 dolára.

Američania v Afganistane končia

Ďalšiu podstatnú časť prejavu venoval Obama zahraničnej politike. V reakcii na severokórejský jadrový test oznámil, že USA posilnia svoju raketovú obranu a postavia sa na čelo snahy o odpoveď na jadrovú hrozbu KĽDR. Obamovým cieľom je donútiť ju, aby sa vzdala jadrových pokusov. "Režim v severnej Kórey musí vedieť, že bezpečie a prosperitu si zaistí iba plnením svojich medzinárodných záväzkov," povedal Obama.

Podobne sa vyjadril aj o iránskom jadrovom programe. Nie je vraj ten správny čas na vyjednávanie o jeho ukončení, čo však Irán nedávno odmietol. Obama tiež potvrdil očakávanú informáciu o tohtoročnom stiahnutí podstatnej časti amerických jednotiek z Afganistanu. Do roka podľa neho odíde 34 tisíc vojakov a v roku 2014 sa vojna pre Američanov skončí. Po tomto dátume ostanú v krajine už iba jednotky určené na výcvik tamojších ozbrojených síl.

Nutnosť kontroly predaja zbraní

Medzi hosťami prvej dámy Michelle Obamovej, ktorí prejav prezidenta sledovali na mieste, boli aj rodičia 15-ročného dievčaťa, ktoré sa zúčastnilo hudobného vystúpenia pri januárovej Obamovej inaugurácii. Na konci januára však dievča v Chicagu ktosi zastrelil.  Nielen pre uši jej rodičov hovoril prezident o nutnosti kontroly predaja zbraní. Naliehal na kongresmanov, aby hlasovali o jeho návrhoch na obmedzenie predaja poloautomatických zbraní a regulácii kapacity zásobníkov.

Tradícia správ o stave Únie sa v USA dodržuje už od čias prvého prezidenta Georgea Washingtona. Zatiaľ, čo minulý rok Obama správou fakticky odštartoval kampaň pred prezidentskými voľbami, teraz ňou vstúpil do svojho druhého obdobia v prezidentskom kresle.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Barack_Obama_rečnícky_pult

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy