Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zachránená Anička. Ide o systémovú chybu, tvrdí Richter
Zdielať na

Zachránená Anička. Ide o systémovú chybu, tvrdí Richter

BRATISLAVA / Prípad 6-mesačnej Aničky, ktorá žila v nehygienických podmienkach s bezdomovcami, dokazuje to, že systém kontroly narodených detí u nás, je nefunkčný.

O prípad sa okamžite začal zaujímať minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Anička totiž úradne akoby vôbec neexistovala. Presne tak, ako utýraná Lucka z Bratislavy.

Žila v opustenej chatke

6-mesačná Anička žila v jednej z opustených chatiek v lesoch pri Bratislave. Medzi bezdomovcami žilo dievčatko s jej matkou dlhší čas. V evidencii obyvateľstva ju privolaní policajti nedokázali vyhľadať.

O dieťati totiž úradníci vôbec nevedeli. Matka ju za šesť mesiacov k lekárovi na povinné prehliadky nepriniesla ani raz. Anička existovala bez rodného listu. "Znova sa vynára otázka potreby väčšej koordinácie tých jednotlivých rezortov, alebo štátnych orgánov, ktoré v tejto oblasti pôsobia. V žiadnom prípade sa nemôže stať, že dieťa a matka odídu z pôrodnice bez toho, aby akákoľvek evidencia o nich bola. Veď vlastne to dieťa ako keby "nebolo"," uviedol Richter.

Systémová chyba

Po odhalení tohto prípadu, minister priznáva, že kontrola a ochrana novonarodených detí má závažnú systémovú chybu. "To je chyba koordinácie. Áno a do istej miery je to aj systémová chyba, lebo nemôže sa stať, že odíde matka s dieťaťom, aby nebola evidovaná...," dodáva Richter.

Tento prípad jednoznačne preukázal to, že deti sa po prepustení z pôrodnice reálne strácajú spod kontroly štátu. Ak by sa Aničke v jej život ohrozujúcom prostredí niečo stalo, úradom by toto dieťatko nemuselo nikdy chýbať. A to sa podľa vyjadrení ministra musí konečne zmeniť.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy