Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Generál bez vymenovania? Na Slovensku je to možné...
Zdielať na

Generál bez vymenovania? Na Slovensku je to možné...

BRATISLAVA / Na Slovensku si žije generál, ktorý nikdy takúto hodnosť nedosiahol ani v polícii ani v armáde. Napriek tomu sa touto vojenskou hodnosťou necháva oslovovať na verejnosti, dokonca aj novinármi.

Nikto ho nikdy nevymenoval

Hodnosť ako každá iná. Povedal si zrejme Jozef Zaťko a napísal si do životopisu, že je Generálmajor. Necháva sa dokonca takto oslovovať vo verejnom živote. "Dosiahol som hodnosť plukovník, tým pádom mi prináleží aj hodnosť generál," tvrdí. 

Jozef Zaťko je bývalý policajt a údajne aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby. Podľa oficiálnych zdrojov mu hodnosť generála nikdy nebola na Slovensku udelená a už vôbec nie vojenská hodnosť - Generál Major. "Prezident takéhoto muža ani nepovýšil, ani nevymenoval," myslí si hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

"Vami spomínaná osoba nepracuje a ani nepracovala v Ozbrojených silách Slovenskej republiky," vraví hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková. "Môžeme potvrdiť, že takáto osoba bola príslušníkom Policajného zboru do februára roku 1998," povedala pre televíziu hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Lucia Garajová.

Podľa právnikov je to v poriadku

Prečo sa potom pán Zaťko touto hodnosťou necháva oslovovať? Túto hodnosť mu udelila neštátna inštitúcia IKOKRIM so sídlom vo Francúzsku. Podľa právnikov, hodnosť tohto pána Generál Major, sa pri vyslovení len podobá na vojenskú hodnosť Generálmajor. To, že používa hodnosť, ktorá v jeho prípade môže ľuďom mylne navodiť dojem, že on sám je kariérnym vojak, je vec etiky.

"Pochopiteľne je to vysoké, nielen v rámci Ozbrojených síl, ale aj celospoločenské oslovenie. Dosiahnuť hodnosť generál nie je pre občana jednoduché," potvrdil aj Dr. Imrich Purdek z Vojenského historického ústavu.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy