Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Možno sa tie princezné skutočne báli nebezpečných drakov
Zdielať na

Možno sa tie princezné skutočne báli nebezpečných drakov

Dračia existencia nemusí byť iba výmysel našej ľudovej slovesnosti. Človek z Humenného v Patagónii objavil úplne nový typ dinosaura. Svojím výzorom pripomína skutočného draka. Čosi také sa Slovákovi podarilo po prvýkrát v histórii a v ďaka nemu sa budú dokonca meniť encyklopédie aj knihy.

Ide o okrídleného jaštera

Aj vy poznáte drakov iba z rozprávok? Teraz vám dokážeme, že táto postava z detských knižiek nie je vymyslená. Draka a dokonca lietajúceho totiž objavil slovenský paleontológ počas expedície v Patagónii. Tento obor dosahoval veľkosť dnešných športových lietadiel.

V nehostinnej pustatine na mieste s akčným názvom, Cerro Guerra, čo znamená pohorie vojny, objavil Martin Kundrát ďalšieho neznámeho tvora z praveku. Pomenoval ho Aerotitan juhoamerický. "Aerotitan patrí do skupiny vyhynutých aktívne lietajúcich plazov- známych pod názvom pterosaury, čiže okrídlené jaštery," informuje paleontológ Martin Kundrát.

Rozpätie krídel od 6 do 12 metrov

Tieto gigantické lietadlá praveku dosahovali rozpätie krídel 6 až 12 metrov. Vedci pre nich našli veľmi priliehavý názov, Azhdarchidy, čo je uzbecký názov draka. Jedného z týchto drakov objavil aj paleontológ z Humenného. "Pozostatky aerotitana predstavujú prvý nespochybniteľný dôkaz o existencii gigantických pterosaurov aj na juhoamerickom kontinente," dodáva paleontológ.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy