Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Radičová odchádza do Oxfordu. Bude tam analyzovať médiá
Zdielať na

Radičová odchádza do Oxfordu. Bude tam analyzovať médiá

Expremiérka Iveta Radičová dnes odlieta do Oxfordu, kde bude jeden trimester pôsobiť na univerzite. Na pôsobení v Oxforde na tri mesiace sa dohodla so svojím zamestnávateľom, ktorým je Univerzita Komenského v Bratislave. Radičová bude pôsobiť v medzinárodnom tíme, ktorý sa venuje analýze vzťahu politiky a médií a tiež politiky a demokracie.

Tím analyzuje stav médií nielen v Európe. "V súvislosti s otázkami krízy demokracie, dôveryhodnosti inštitúcií sú silné ekonomické vplyvy v sfére politiky a aj médií," povedala s tým, že odborníci skúmajú napríklad konflikt záujmov, či mieru objektivity médií.

Riešiť bude aj digitalizáciu

Novým problémom, ktorým sa bude zaoberať Radičová v Oxforde, je aj digitalizácia spoločnosti, pretože nová informačná revolúcia prináša zmeny v spracovaní informácií.

"Informácií je dnes neporovnateľné množstvo, majú novú črtu rýchlosti, obmien a individualizácie. Na svete je miliarda blogerov, teda tvorba informácií nie je dnes štandardnou tvorbou v profesionalizovaných organizáciách a inštitúciách," konštatovala.

Otázku etiky médií považuje za akútnu

Podľa Radičovej po takých kauzách, ako je odstúpenie riaditeľa BBC, ktorá bola etalónom merania objektivity verejnoprávneho média, po aférach okolo Ruperta Murdocha, je veľmi akútna otázka vzťahu etiky a médií a možnosti kontroly médií, ale nie politikou. Upozornila, že v Británii vyšla 2 000-stranová analýza stavu médií, rovnako aj v Španielsku. "Moja účasť v projekte bude, že sa sústredím aj na Slovensko v porovnaní s inými krajinami," uviedla.

Prednášať bude na viacerých školách

Okrem pôsobenia v Oxforde absolvuje Radičová viaceré prednášky. "Po príchode do Oxfordu odlietam na univerzitu do Mníchova, následne do Birminghamu a na iné inštitúcie, pretože hosťujúci profesor sa má venovať aj prezentácii na iných školách," povedala. Vo februári povedie v Oxforde seminár Ako médiá tvarujú politickú agendu v prípade Slovenska.

Radičová po odchode z politiky pôsobila ako profesorka aj na Slovensku. Viac v reportáži Petra Petrusa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy