Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SDKÚ chce Radičovú za prezidentku, tá to vzala na vedomie
Zdielať na

SDKÚ chce Radičovú za prezidentku, tá to vzala na vedomie

Iveta Radičová zobrala na vedomie rozhodnutie Prezídia SDKÚ-DS o tom, že by bola najlepšou prezidentskou kandidátkou. Ako povedal podpredseda strany Ivan Štefanec, rozhodnutie prezídia jej oznámil Jozef Mikuš. Prezídium tiež poverilo predsedu strany Pavla Freša, aby s Radičovou o návrhu rokoval.

Išlo o jedomyseľné rozhodnutie

Podľa Štefanca išlo o jednomyseľné rozhodnutie prezídia. Štefanec si myslí, že aj toto rozhodnutie môže prispieť k zmene názoru Radičovej, ktorá kandidatúru v prezidentských voľbách zatiaľ odmieta. „Je to vyjadrením názoru vedenia SDKÚ-DS. Chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok v prezidentských voľbách,“ dodal Štefanec. Prezentovať návrh prezídia SDKÚ-DS budú aj partnerom v Ľudovej platforme s cieľom nájsť spoločného prezidentského nominanta.

"Iveta Radičová opakovane, verejne a s plnou vážnosťou deklarovala svoje negatívne stanovisko k možnej prezidentskej kandidatúre. Preto nepovažujem za šťastné a vhodné polemizovať alebo spochybňovať jej stanovisko, pretože ju považujem za serióznu osobu," uviedol predseda KDH Ján Figeľ. S expremiérkou mali podľa jeho slov dobrú spoluprácu vo vláde a nechce to oslabovať spochybňovaním toho, čo Radičová vyhlásila pred celou spoločnosťou. "KDH sa usiluje o alternatívu voči ľavicovej politike Smeru aj tým, že diskutujeme a hľadáme spoločný postup a kandidáta, ktorý by nás mohol v roku 2014 dôstojne a úspešne reprezentovať v prezidentských voľbách," dodal.

SaS: Najprv sa musí vyjadriť Radičová

Podpredseda SaS Daniel Krajcer si myslí, že v prvom rade sa musí vyjadriť Iveta Radičová, až potom môžu liberáli začať uvažovať nad jej potenciálnou prípadnou podporou. "Áno, Iveta Radičová spĺňa jeden z predpokladov na úspešného prezidentského kandidáta, na ktorom by sa prípadne mohla dohodnúť opozícia v tom zmysle, že má šancu poraziť kandidáta Smeru," zopakoval Krajcer svoje vyjadrenie spred niekoľkých týždňov s tým, že ide o jeho osobný názor. Liberáli zatiaľ kladú na prezidentského kandidáta dve hlavné požiadavky - aby nebol v Komunistickej strane a spolupracovníkom ŠtB.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy