Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šialené vianočné nakupovanie. Takto to vyzeralo v slovenských mestách...
Zdielať na

Šialené vianočné nakupovanie. Takto to vyzeralo v slovenských mestách...

Patríte k tým, čo si predvianočné nakupovanie potravín a darčekov nechali na poslednú chvíľu? Vo veľkých mestách sa pripravte na tlačenicu a čakanie v radoch pri pokladniach. Každý chce Vianoce stihnúť pripravený, ľudia sú napriek tomu až prekvapivo dobre naladení. V malých mestách zase vládne pokoj. Pozrime sa teda, ako ľudia strávili sobotu a čo ešte možno dostať v slovenských obchodoch...

Mestá preplnené, dedinky ľudoprázdne

Preplnené parkoviská pred hypermarketmi s potravinami. Takto to vyzeralo v Starej Ľubovni. Aj napriek tomu je centrum mesta ľudoprázdny. Darčeky si totiž väčšina ľudí nakúpila v nákupných centrách mimo mesta a v sobotu sa starali hlavne o to, aby bolo počas sviatkov čo jesť.

V malých dedinách sa ľudia museli poponáhľať, obchody tu zatvárili už o dvanástej! Väčšina Zázrivčanov ale nakúpila priamo v dedinke, hypermarkety ich veľmi nelákali. "Máme tu dobré potraviny, predavačky, už len platiť treba," smejú sa.

Stres, nestres, všetko závisí na vás

Naopak v takom hlavnom meste bolo dusno, ale príjemne. Čím menej času totiž tu ostáva do Vianoc, tým viac ľudí je v obchodných domoch. Zavítali sem dokonca aj ľudia zo širokého okolia. "Žiadne naháňanie, žiadne bláznenie ani v byte, ani na nákupoch." "Keď už má upratané, tak je pokojná," smeje sa manžel jednej z nakupujúcich. "Čo sa týka darčekov? No, to ešte nemám." "Teraz nakupujeme potraviny a darčeky ešte pôjdeme."

Podľa sociológov je stres a tlak hlavne o individuálnych povahách. "Ak je niekto stresovaný, tak je to samostresujúci faktor," tvrdí Silvia Porubenová. Ak teda aj vy nestíhate, stačí sa na veci pozrieť z nadhľadu a uvedomiť si, že jedným nekúpeným darčekom sa svet nezrúti. Treba si jednoducho veci naplánovať tak, aby aj pracovne vyťažení ľudia mohli predsviatkový stav hravo zvládnuť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/MAFRA/Petr Topič

Súvisiace články

Najčítanejšie správy