Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO. Banskobystrickí veriaci majú nového biskupa, prevzal úrad
Zdielať na

VIDEO. Banskobystrickí veriaci majú nového biskupa, prevzal úrad

Nový banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec, ktorého na tento post vymenoval pápež Benedikt XVI. 20. novembra, dnes prevzal úrad na slávnostnej svätej omši v banskobystrickej Katedrále sv. Františka Xaverského. Na slávnosti sa okrem laických veriacich a cirkevných predstaviteľov zúčastnili aj predstavitelia niektorých vysokých škôl, poslanci parlamentu či primátori Banskej Bystrice a Trenčína.

Cirkev - obydlie pre dušu

Svoju prvú kázeň v úrade banskobystrického diecézneho biskupa Chovanec venoval tomu, načo nám je cirkev. Cirkev prirovnal k obydliu pre dušu, podobne ako je domov obydlím pre telo. Jej pravidlá a nariadenia sú podľa neho ako fyzikálne zákony a stavebné normy, ktoré treba zachovávať pri stavbách, aby vydržali. Vyjadril tiež vďačnosť Nitrianskej diecéze, v ktorej sa "duchovne narodil" a dosiaľ pôsobil.

Zmeny zatiaľ nechystá, ani s Bezákom

Ako nový biskup uviedol na brífingu po slávnosti, vzhľadom na to, že biskupom je už 13 rokov, dnešný deň berie triezvo a bez eufórie. Jeho prvým krokom na poste biskupa bude potvrdenie diecéznych hodnostárov vo funkciách, ako mu to predpisuje kódex kánonického práva. Prípadné zmeny v biskupstve chce urobiť až po tom, ako dobre spozná situáciu. Pri riadení diecézy chce klásť dôraz zamerať najmä na oblasť starostlivosti o kňazov.

"Sami veľmi dobre viete, že keď máme dobrých kňazov v našich farnostiach, vtedy sú ľudia spokojní a vtedy aj kultúrny, náboženský a celkovo život v spoločnosti veľmi dobre napreduje," dodal biskup Chovanec. V súvislosti s pôsobením emeritného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka ako pomocného kňaza v Banskej Bystrici-Radvani Chovanec uviedol, že kým platí zmluva, podpísaná na jeden rok, nemieni na tom nič meniť.

Diezéca bola bez hlavy vyše roka

Banskobystrická diecéza bola bez biskupa od 27. júla minulého roka, kedy biskup Rudolf Baláž náhle zomrel v dôsledku krvnej embólie. Spravoval ju diecézny administrátor Marián Bublinec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy