Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kríze v žilinskej nemocnici je koniec. Lekári prídu do služieb
Zdielať na

Kríze v žilinskej nemocnici je koniec. Lekári prídu do služieb

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa predčasne kvôli kritickej situácii v žilinskej fakultnej nemocnici vrátila z Bruselu. Zastavila v nej dočasne všetky plánované a odkladné operácie a zrušila tak jej koncovú funkciu. Rozhodnutie žilinských lekárov nenastúpiť do pohotovostných služieb odsúdila ako neetické a nemorálne. Napriek všetkému sa v piatok medzi vedením nemocnice a lekármi podarilo dospieť k dohode a o pacientov sa tak bude mať postarať.

Lekári sa vrátia do služieb

Dohode predchádzalo niekoľkohodinové rokovanie, jeho výsledkom je, že lekári nastúpia do pohotovostných ústavných služieb a problém so zabezpečením zdravotnej starostlivosti pre pacientov po 15.30 je tak zažehnaný. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská tak opäť vyhlásila žilinskú nemocnicu za fakultnú a koncovú.

Platy pôjdu dole

Lekári nakoniec pristúpili na zníženie nadštandardných platov, presné cifry nezverejnili, nemocnici však ušetria viac ako 74 tisíc eur mesačne. Všetci osemnásti prepustení lekári sa môžu vrátiť do práce, riaditeľ Štefan Volák zrušil aj nariadenie o nerovnomernom rozdelení pracovného času, zlúčenie oddelení vedenie ešte prehodnotí, podľa riaditeľa sa totiž niektoré zmeny ukazujú ako efektívne. Súčasťou dohody je aj povinnosť lekárov slúžiť ústavné pohotovostné služby, čo doposiaľ bolo iba na dobrovoľnej báze.

Pohotovosť nemal kto slúžiť

Krízový stav v žilinskej nemocnici trval dva dni po tom, čo vo štvrtok podalo výpoveď z ústavných pohotovostných služieb 134 z 228 tamojších lekárov. Za zlučovaním oddelení a prepúšťaním lekárov v žilinskej nemocnici boli podľa jej riaditeľa Štefana Voláka nadpriemerné platy a slabá či neefektívna výkonnosť lekárov, čo by podľa Voláka už v januári viedlo k zatváraniu celých oddelení.

Vedenie nemocnice chcelo v rámci prvých racionalizačných krokov, aby sa lekári pre záchranu nemocnice uskromnili. Podľa Voláka však s variantom zníženia platov lekári nesúhlasili a preto dal výpoveď jedenástim lekárom na ortopédii a siedmim na oddelení dlhodobo chorých. Lekári naopak tvrdili, že od začiatku boli ochotní sa s vedením nemocnice dohodnúť a aj sa uskromniť, ale riaditeľ nemocnice nemal záujem sa s nimi rozprávať a nové zmluvy im direktívne nanútil.

Lekári podali výpovede zo solidarity

Žilinskí lekári vypovedali pohotovostné služby po tom, čo dostali od vedenia nemocnice k prvému decembru výpovede, dôvodom mala byť ich nadpočetnosť. Zo solidarity sa k nim postupne pridávali i ďalší kolegovia. Na obnovení riadneho chodu oddelení sa nedohodli žilinskí lekári s vedením nemocnice ani po niekoľkohodinovom štvrtkovom dialógu, kompromis našli až dnes.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy