Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Záchrana našej najväčšej sovy, Roziky. Tlieskali aj škôlkari
Zdielať na

Záchrana našej najväčšej sovy, Roziky. Tlieskali aj škôlkari

Rozika, celým menom Rozmarína, je samička našej najväčšej sovy - výra skalného. Má len 5 rokov a jej prvý komárňanský let mohol skončiť tragicky. Po úteku od chovateľa sa totiž sovička zamotala do koruny stromu v areáli materskej školy. Záchrane sa tak prizerali aj desiatky detí...

Do stromu sa jej zamotalo lanko

"Bol zamotaný v korune stromu vo veľkej výške. Bol použitý výsuvný rebrík a za pomoci horolezeckej techniky sa dalo k nemu dostať hákom a s ním sme ho odmotali z tých konárov," popísal jeden z hasičov Karol Bršťák. Vyčerpanú a vysilenú samičku výra skalného takto objavili v areáli materskej školy. Visela dole hlavou v približne 7-metrovej výške.

Pri prelete sa jej zrejme do konárov zamotalo lanko, ktoré mala pripevnené k nohe a preto uviazla. Rozika totiž utiekla chovateľovi, v noci však stihla preletieť len jednu ulicu. Ak by sa to stalo mimo mesta a nenašli by ju, samička najväčšej slovenskej sovy by zrejme neprežila. Teraz sa tešila bohatému detskému publiku.

Niekto Roziku vypustil?

"Nám včera uletela. Nevieme si vysvetliť, ako. Troška sa bojím, že ak ju niekto pustil, musíme urobiť niečo, aby sa to už nestalo... Veľmi by sme ľutovali, keby sa nám stratila. Bola by to obrovská škoda. Určite dostane dobrú večeru, lebo mala rušnú noc," komentoval majiteľ sovy Jakub Litva.

Približne polmetrová krásavica, vážiaca takmer 6 kilogramov, si tak počkala do príchodu ochranárov a tešila sa na cestu domov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy