Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Externisti a profesori si vydýchnu. Hoci im hrozia obmedzenia
Zdielať na

Externisti a profesori si vydýchnu. Hoci im hrozia obmedzenia

Kratšie úväzky a dlhšie štúdium. To pôvodne hrozilo externým študentom a vysokoškolským učiteľom. Pozmeňujúci návrh predsedu parlamentného školského výboru Mojmíra Mamojku k novele VŠ zákona však napokon učiteľom poskytla možnosť mať tri úväzky a externisti vyštudovať aj za menej ako 9 rokov. Návrh v utorok odobril výbor Národnej rady SR.

Možné len tri úväzky

Pôvodne minister školstva Dušan Čaplovič navrhoval okresanie úväzkov na 69 hodín týždenne, aby obmedzil takzvaných lietajúcich profesorov. Tým, že učia na viacerých školách, sa nevenujú vedeckej práci dostatočne. Poslanci napokon Mamojkovým návrhom zmiernili pôvodnú verziu. Mamojka argumentoval tým, že 90 percent učiteľov má viac úväzkov, aby zaplatili účty. Podľa neho je to na dekanoch a rektoroch.

Učitelia by tak mali mať jeden plný úväzok na 40 hodín týždenne a okrem toho maximálne ďalšie dva čiastočné úväzky. Podľa ministra je to istá dohoda, ktorá je prijatá na prechodné obdobie do prípravy nového vysokoškolského zákona do roku 2015.

Od 5 do 9 rokov

Novela prináša aj predĺženie externého štúdia. Poslanci odobrili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého externistom potrvá bakalárske štúdium najmenej 3 a najviac 5 rokov, magisterské štúdium minimálne 2 a maximálne 4 roky. Mamojka pripomenul, že študent si sám určí tempo štúdia. "V pôvodnom návrhu bolo, že to musí byť sedem rokov a to sa mne nepozdávalo," odôvodnil svoj návrh Mamojka.

Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý si myslí, že Mamojkov návrh posilňuje právomoci Akreditačnej komisie. "Akreditačná komisia bude môcť nechať dnešnú dĺžku, či žiadať dlhšiu dĺžku. V praxi to podľa mňa povedie k tomu, že sa zachová dnešný stav," doplnil.

Lietajúcich profesorov by sme tak mohli mať pomenej. A prečo sa volajú lietajúci? Pozrite si reportáž Slávky Jankovičovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy