Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Mastné škvrny na Dunaji. Vypúšťa ich neznáma loď?
Zdielať na

Mastné škvrny na Dunaji. Vypúšťa ich neznáma loď?

Znepokojení obyvatelia v blízkosti Jaroveckého ramena nahlásili v piatok dopoludnia podozrivé olejové škvrny na hladine Dunaja. Na miesto ihneď vyrazili hasiči, polícia a Inšpekcia životného prostredia. Našťastie nešlo o ekologickú katastrofu. V týchto miestach však nejde o prvú ropnú škvrnu. Vypúšťa svoj odpad do Dunaja neznáma loď?

(Ne)šťastie pre Jarovecké rameno

Do tzv. slepého Jaroveckého ramena vtlačil olejovú škvrnu, tiahnucu sa od Devína, podľa hasičov vodný prúd. Presne na tomto mieste museli ešte pred niekoľkými týždňami použiť tzv. nornú stenu, aby as škvrna nešírila ďalej. V piatok našťastie znečistenie nebolo až takého rozsahu.

"Dalo by sa povedať, že ide o film, ropný film, ktorý sa nedá zachytávať žiadnym technickým zariadením, len rozrušiť postrekom," informoval Ján Valach z Inšpektorátu životného prostredia.

Je na vine rumunský remorkér?

Podaktorí obyvatelia housebotov tvrdia, že sa škvrna vyskytne vždy, keď prejde tadiaľ rumunský remorkér. Práve na týchto lodiach údajne nemajú ani tzv.drenážnu knihu, do ktorej sa zapisuje čistenie a odvetrávanie lode. Podľa policajnej hovorkyne Petry Hraškovej znečistenie pravdepodobne spôsobila jedna z lodí. "Stopercentne, ja som to veľakrát videl," hovoria ľudia.

"My keď sa dozvieme o mimoriadnom zhoršení vôd, tak tá loď je pravdepodobne už niekde v Rakúsku. Takže nemáme šancu nejakým spôsobom vyšetriť, odkiaľ to bolo vypustené," tvrdí Valach. Podľa inšpektora nedošlo k žiadnym škodám.

Hasiči pre znečistenie zasahovali aj nedávno

Mastné škvrny sa na Dunaji objavili aj pred necelými dvoma týždňami, a to v bratislavskej mestskej časti Rusovce. S ropnou škvrnou dlhou asi dva kilometre vtedy bojovali desiatky hasičov. Znečistenie pravdepodobne spôsobili nešpecifikované odpadové látky jednej z lodí.

Naposledy k takémuto havárijnému stavu na Dunaji došlo v júni na jednom z jeho ramien. Vtedy ale išlo o oveľa rozsiahlejší únik ropnej látky. Do vody jej vytieklo až 16 tisíc litrov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy