Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ťažké mechanizmy za košickou teplárňou. Zbúrali nelegálnu osadu
Zdielať na

Ťažké mechanizmy za košickou teplárňou. Zbúrali nelegálnu osadu

Nelegálne osady sa už pred rokmi začali vymykať spod kontroly. Problém s nimi majú aj Košice. Súčasné vedenie mesta si, zdá sa, povedal dosť a na objednávku dnes do jednej z osád prišli robotníci s ťažkým mechanizmom a s jasným cieľom. Zbúrať...

V nelegálnej osade za košickou teplárňou žilo približne dvesto ľudí a vyrastala takmer dvadsať rokov. V pondelok sa však postupne stala definitívnou minulosťou. Podľa predstaviteľov mesta bol dôvod na radikálne vysťahovanie a zbúranie osady mimoriadne vážny. 

Ohrozovali celé mesto

Bodom záujmu ľudí v osade bolo všetko, čo sa dalo predať v kovošrote. Pri teplárni je toho viac než dosť. "Poškodzujú teplovodné rúry a hrozí výpadok tepla pre celé mesto," uviedla Martina Urik Viktorínová, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice.

V osade žilo až sto detí. Aj preto chatrče pred prvým demolovaním kontrolovali policajti a sociálne pracovníčky. Až na niekoľko výnimiek tu rodiny žili v absolútnej špine. Medzi odpadom a potkanmi. "V takýchto podmienkach si žiadne dieťa nezaslúži žiť," myslí si viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová.

Sťahujú sa k príbuzným

Miestni obyvatelia si myslia, že sa to malo robiť keď bolo teplejšie. Ani jedno dieťa rodičom neodobrali. Všetci totiž tvrdili, že sa sťahujú k príbuzným mimo Košíc. "Rakúsy, to je okres Kežmarok," hovorí jedna z obyvateliek.

V nelegálnej osade bolo aj množstvo psov. Tie boli odchytené a putovali do útulku. "Nemá kde ísť, tiež ako my," hovorí obyvateľ osady. " Pôjdu do karantény, budú vyšetrení, zaočkovaní," uviedol Martin Král z veterinárnej služby v Košiciach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články