Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vzťahy medzi Slovenskom a Poľskom môžu naštrbiť medvede
Zdielať na

Vzťahy medzi Slovenskom a Poľskom môžu naštrbiť medvede

Vzťahy medzi Slovenskom a Poľskom sa môžu naštrbiť – je za tým slovenská politika ochrany medveďa hnedého. Poľské ochranárske organizácie sa obrátili na tamojšiu vládu, aby zabránila odstrelu medveďa na Slovensku. Údajne to môže ohroziť aj poľských macov.

Tri medvede na jednu ženu

"Chceme dosiahnuť to, aby poľská vláda poslala diplomatickú nótu slovenskej strane ale aj Európskej únii, aby sme upriamili pozornosť na cezhraničnú ochranu medveďa. Týka sa to najmä oblasti Vysokých Tatier,“ píše sa v maili Radoslawa Slusarczyka. 

U nás sa o odstrele medveďov začalo hovoriť práve kvôli tomu, že za posledný rok zaútočili už na viacerých ľudí. Najnovší prípad je práve z Rochotskej doliny, kde tri medvede napadli ženu.

"U nás momentálne lovíme medveďa iba ako ochranný odstrel, to znamená v intraviláne, a to sú vlastne problematické medvede," povedal riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko. Poliaci sa však najviac obávajú o cezhraničné medvede. Tie sa môžu ľahko dostať na Slovensko, kde ich naši poľovníci jednoducho zastrelia.

Povolenie sa vydáva na konkrétneho maca

"Najlepším príkladom je samica s mladými, ktorá jedného dňa bola  v Kuzniciach, a o dva dni bola pri Frankovej, Osturni, dokonca prešla až na územie PIENAPu," opisuje záchranár Filip Zieba. "Ak by sme odstrelili na našej strane Tatier tri medvede, tak na poľskú populáciu to nemá žiaden, alebo zanedbateľný vplyv," tvrdí Majko.

Naše ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nepôjde o žiadne bezhlavé strieľanie medveďov. "Povolenie na odstrel sa vydáva len na konkrétneho problémového medveďa v odôvodnených prípadoch. Ministerstvo životného prostredia vydá súhlas až po odbornom stanovisku Štátnej ochrany prírody," informoval hovorca ministerstva životného prostredia Pavol Stano.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy